Отказът на големите партии, и най-вече ГЕРБ, да обявят най-сетне кандидатите си за кмет на столицата, ражда всекидневни спекулации. Последната от които е, че управляващите смятат да "изтеглят" сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова, а кандидатът да е вицепремиерът Томислав Дончев. 

Самата Фандъкова все още не е обявила еднозначно смята ли да се впуска в надпреварата за нов мандат (на практика тя е начело на столицата от 2009 г., след като кметът дотогава - Бойко Борисов, стана премиер), въпреки че е считана за сигурен кандидат поради липсата на друга изявена личност. "Когато съм готова с решението, ще го направя максимално публично и ще поканя всички представители на медиите", заяви и вчера Фандъкова и посочи, че ще обяви намерението си другия месец.

Всичко това подклажда интерпретациите на тема възможно ли е тя да се оттегли, макар и на този етап на практика да няма от какво. А при такъв сценарий - с оттегляне - бившият градоначалник на Габрово и неизменен вицепремиер в кабинетите "Борисов" - Томислав Дончев, да бъде издигнат за поста от ГЕРБ.

Краткият отговор е "не". По-дългият - Дончев не отговаря на изискванията на Изборния кодекс да се кандидатира за кмет на София.

Според закона:

"Право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място". 

Преходните и заключителни разпоредби на ИК дават уточнение какво се разбира под "живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място" що се отнася до кандидатите за кметове и местни парламентаристи: 

а) български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство;

б) български гражданин, който има постоянен и настоящ адрес в различни общини или кметства на територията на Република България и др.

В случая с Дончев неговата адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес, е в Габрово. Където и той продължава да упражнява правото си на глас. Това автоматично означава, че не може да е кандидат да оглави "Московска" 33. Най-малкото, защото до изборите остават около два месеца, за да стане междувременно столичанин. Изискването за регистрация важи за всички и затова преди няколко месеца един от основните играчи в надпреварата за София - Мая Манолова - смени кюстендилската си регистрация със софийска.

Самият Дончев бе натоварен от Министерския съвет с решение от по-рано този месец да отговаря за подготовката и произвеждането на вота на 27 октомври, за когато е насрочен първият тур на местните избори.

Преди няколко дни социологът Андрей Райчев коментира, без да сподели откъде разполага с тази информация, че Фандъкова не желае нов мандат и ще постави условия за нови кадри в общината, за да склони за такъв.  Факт е, че се задават кадрови промени.

Както Клуб Z писа, очаква се от листата за общински съветници на ГЕРБ да изпаднат неизменните досега Орлин Алексиев и Орлин Иванов. Алексиев е в СОС от 2007 г. и вече е изкарал три мандата като съветник от квотата на управляващата партия. Той бе ключов фактор във връщането на Общинска банка под контрола на Столичната община, като бе представител на общинския съвет в Общото събрание на банката от 2011 г.  Злите езици говорят, че той е имал твърде значителна роля в управлението на града.

Иванов също приключва трети мандат в общински съвет, като в момента е председател на правната комисия в него. През 2011 г. Георги Кадиев от БСП идентифицира него като един от общинските съветници, искали подкуп от президента Росен Плевнелиев през далечната 2007 г., когато е представител на "Линднер" за България. Иванов отхвърли обвиненията и обяви, че ще съди Кадиев. Името на сегашния правосъден министър Данаил Кирилов, който тогава бе областен управител, също бе замесено в скандала.

Листата за общински съветници на ГЕРБ все още не е готова, но по всяка вероятност Алексиев и Иванов няма да са единствените "стари кучета", които ще останат без избираемо място в нея, твърдят източници от партията.