Наследила от Съветския съюз най-голямата армия в Европа и третия по сила в света ядрен арсенал, Украйна е била принудена да се откаже от ядрените оръжия под натиска на западните страни. Това разказа пред украинската телевизия "24 канал" първият президент на независима Украйна Леонид Кравчук, цитиран от БТА.
"Директно бяхме поставени пред избор - или ще предадем ядрените оръжия, или ще упражнят икономически натиск върху нас, включително чрез санкции", заяви Кравчук в интервю, публикувано на сайта на медията.
По думите му това искане е било поставено, "защото в Украйна имаше 165 ядрени балистични комплекса, насочени срещу Съединените американски щати". 

"Управлението (им бе разположено) в Москва, а ракетите се намираха у нас. Кой можеше да гарантира, че никой няма да натисне бутоните и да пусне ракета? А тя би попаднала в целта, предвидена в специалния шифър", каза бившият президент.

Той подчерта, че не съжалява, че се е съгласил ядреният арсенал на страната да бъде ликвидиран.
През 1994 г. ядрените оръжия в Украйна бяха ликвидирани във връзка с присъединяването на страната към Договора за неразпространение.
Преди време Кравчук казаше, че ако не се бе отказала от ядрените оръжия, Украйна би приличала на "маймуна с граната", посочва по повод изявлението му ТАСС.

Кравчук управлява Украйна от 1991 г. до 1994 г.