Хиляди училищни преподаватели в Хонконг участваха в днес в шествие до официалната резиденция на ръководителката на местната администрация в пореден ден на протести, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Голямо множество с чадъри срещу силния дъжд се събра на площад във финансовия квартал, преди да се отправи към сградата на правителството с плакати, на които се четеше "Защитете следващото поколение". 

Някои скандираха "Хонконгската полиция знае какъв е законът, тя нарушава закона", предаде "Ройтерс".

Учителите казаха, че искат да покажат подкрепата си за протестиращите, много от които са ученици. Те изтъкнаха, че правителството трябва да отговори на исканията на на гражданите и да спре да използва полицейско насилие срещу мирните протестни шествия.

Това е 10-ата поредна седмица на протести в Хонг Конг. И по нищо не изглежда да предстои затихване. Според организаторите, в учителския протест участват 22 000 души. Според полицията броят им е бил 8300.

По-късно днес се очакват в Хун Хом, То Квай Ван и Коулун сити, в континенталната част на Хонконг. Полицията отказа разрешение за шествие по тези маршрути от съображения за сигурност. Въпреки това много демонстранти смятат да излязат на улицата.

Голям митинг се очаква утре в района Козуей бей на остров Хонконг. Организаторите смятат, че ще се отзоват до 300 000 души. Демонстрацията в парка "Виктория" е организирана от продемократична група, която от месец юни насам организира три многолюдни шествия през централната част на Хонконг. Проявата трябва да започне в ранния следобед и да завърши в деловия център на Хонконг. Полицията не одобри маршрута на това шествие, но разреши на демонстрантите да останат в парка.

По-късно днес се очаква "контрамитинг" на привърженици на правителството. 

Китайската паравоенна Народна въоръжена полиция тази седмица провежда учения от другата страна на границата в град Шънжън, което подхранва спекулации, че тези сили може да бъдат изпратени да потушат протестите, припомня БТА.

Европейският съюз призова правителството и протестиращите в Хонконг да започнат широкообхватен диалог с участието на всички страни, за да се избегне влошаване на ситуацията в града, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"От жизнено значение е да се прояви сдържаност, да се отхвърли насилието и да се вземат спешни мерки, за да се избегне влошаване на ситуацията", подчерта тя.

Могерини напомни, че основните свободи и високата степен на автономия на Хонконг са част от закона и международните споразумения и "трябва да продължат да бъдат съблюдавани".