Непремерено изказване на прокурорка от ВКП внесе смут, че т.нар. костинбродски сценарий се повтаря и на тези избори. 

По време редовното заседание на Изборния борд към Министерския съвет, обвинителката Илона Кръстенякова съобщи, че има образувано досъдебно производство за отпечатване на фалшиви бюлетини. Сензационната новина дойде на фона на днешното заседание в Софийския градски съд по аферата "Костинброд".

Форматът на заседанията на Изборния борд е такъв, че журналистите нямат достъп до залата, за да задават въпроси. Така, докато Бордът приключи работа, от главна прокуратура вече бяха изготвили опровержение на информацията. От него става ясно, че досъдебно производство наистина е образувано, но не става въпрос за мащаби като тези от първия случай, както и че производството по всяка вероятност ще бъде прекратено.

То е било образувано в Районна прокуратура - Хасково и е за престъпление по чл. 168 а, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс (противозаконно държане на бюлетини), съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

"В хода на разследването е установено, че се касае за 52 броя бюлетини, тип "образец", негодни за гласуване. Отпечатаните бюлетини са примерни образци, всяка от които с №00000 и всяка с четлив и видим надпис в горната част "образец". Прокуратурата на Република България подчертава, че тези бюлетини са абсолютно негодни за използване в изборния процес", посочиха от държавното обвинение.

Малко по-късно Кръстенякова се поправи, отбелязвайки, че не става дума за "Костинброд" 2 и че досъдебното производство не касае фалшиви бюлетини, а "държане на бюлетини".

"Определено няма бомба, не смятам, че обстановката трябва да се нагнетява по някакъв начин. Става въпрос за държане на бюлетини, за образци, които по никакъв начин не биха били годни да се използват при гласуване. 52 броя, които не биха могли да окажат влияние", коментира Кръстенякова.

По думите й досъдебното производство "най-вероятно ще бъде прекратено", защото ставало въпрос за негодни бюлетини - образци.

Кръстенякова нямала повече подробности относно кой е подал сигнала, кога и пр.