Българското министерство на праворисъдието е получавало доклади, че двете българчета, подлагани на тормоз от техните осиновители в американския град Съмърсвил, са добре и за тях се полагат всички грижи.

Това заяви пред Нова телевизия Милена Първанова - директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международните осиновявания" в Министерството на правосъдието. 

Марк Макгрегър (56 г.) и Мелиса Макгрегър (40 г.) имат осем биологични деца и две осиновени преди около 7 г. близначки от България. Едната от тях била открита от съсед преди месец навън мръсна, гладна и с кървящи крака, съобщиха местни медии. Родителите са обвинени в малтретиране на децата, които вече са под закрилата на властите.

"Докладите за следосиновителното наблюдение, получени от Министерството на правосъдието действително говорят, че за децата се полагат много добри грижи и че те са се привързали и адаптирали много добре както към родителите, така и към биологичните деца на осиновителите. Не е имало никакви индикации, че има някакъв проблем за тези деца", заяви днес Първанова. 

Тепърва ще се установява в какви условия са отглеждани децата, допълни тя. Но увери, че механизмът, по който се регламентират осиновяванията, е еднакъв както за националните, така и за международните осиновявания. Той предвижда извършаването на посещения и изготвяне на доклади в рамките на две години от допускане на осиновяването. При случая с двете българчета са извършени 5 посещения от независим клиничен социален работник. 

Пред БНР пък българският консул в Чикаго Иван Анчев обясни, че американската система за защита на децата е изключително силна, добре изградена и структурирана.

"Този случай няма да бъде неглижиран. В САЩ правата на детето са издигнати на пиедестал", добави той. 

От министерство на правосъдието увериха, че не сме имали данни за малтретиране на други деца при осиновяване в чужбина.