Жесток скандал се разрази между председателят на СЕМ Георги Лозанов и журналистът Петър Волгин в ефира на БНР тази сутрин. Дискусионното предаването на Волгин „Деконструкция“ беше свалено от „Хоризонт“, след споразумение между политическите сили и ръководството на БНР във връзка с кампанията за предсрочните парламентарни избори.

В началото на разговора Георги Лозанов и водещата Лили Маринкова обсъждаха последните мерки на СЕМ срещу нарушаващите закона предизборни клипове, но бързо се насочиха към темата за промени в програмата на БНР по време на изборите.

Лозанов имаше възможност нашироко да изкаже тезата си, а именно, че Волгин е отказал да спази законовата разпоредба за плурализъм в своето предаване, който важи за всяко излъчване в обществената медия.

Не е въпросът той да няма лична позиция и мнение,  включително и политическо, напротив. Законът не забранява и това е право на журналиста у нас – да има политическо мнение. Въпросът е, че ако този журналист работи в обществена медия, той да отстоява това мнение и го защитава в сблъсък с различни мнения, тъй като трябва да има плурализъм на позициите. Естествено е че журналист, който „в мирно време“ не спазва плурализма, става рисков по време на предизборна кампания.

Волгин продължава да води предаването 12+3, но там има и други водещи, които позволяват да се поддържа „плурализма“, нужен в ефира на обществена медия, обясни Лозанов. Той изтъкна, че Волгин е подкрепял гледната точка на управляващите, което само по себе си не е забранено. Но беше категоричен, че ограничението в закона не е заради прозападна или произточна позиция, а заради липсата а диалог с други гледни точки. Проблем би било, ако след изборите предаването не се върне в ефир, каза Лозанов иизрази надежда да не се стигне до такъв развой на събитията.

В предаването обаче се включи и самият Петър Волгин, който моментално обвини Лозанов в „неистина“, и даде старт на скандала: