Собствениците на свине излизат на протести срещу заповедта на министерството на земеделието да ги заколят до утре като мярка срещу африканската чума, предаде Би Ти ВИ. 

“Министърът да си гледа работата, защото до момента министърът и държавните институции не си свършиха работата”, каза пред репортерка на телевизията стопанин от село Юнаците, Пазарджишко.

Само там на протести излизат днес 31 села.

В студиото на Би Ти Ви министърката на земеделието Десислава Танева каза, че ще сформира специален екип, който да прати в района. 

“Част от инициаторите на тези протести са хора, които нямат прасета в задния си двор”, каза Танева, намеквайки, че вероятно има опит за политическо използване на недоволството на стопаните. 

Протестиращите искат България да приложи литовския модел на борба с африканската чума по свинете, който дава възможност стопаните да запазят незаразените животни, като вземат мерки за биосигурност. Те са недоволни, че правителството възприема модела на Чехия, който предполага поголовно унищожаване на всички животни.

Танева каза, че Литва продължава да се бори пета година с упоритата зараза, срещу която няма ваксина и че все още в страната има 113 огнища на чума по свинете.

Тя добави, че, за разлика от България, ползвалите там помощ от ЕС за биосигурност от €2000 на стопанство са били регистрирани и вече са имали някакво ниво на такава сигурност.

У нас заразата до момента е обхванала 126 000 прасета в индустриални стопанства и 526 в лични. На евтаназиране подлежат всички животни в 65 регионални свинекомплекса.

Около останалите 60 свинекомплекса на 18 областни територии има 20 километрови санитарни зони, каза Танева. До момента в страната са регистрирани 28 огнища на болестта, каза тя.

Чумата по свинете не е опасна за човека, поради което стопаните могат да усвоят месото от закланите животни за лично ползване, посочи Танева.

Разпространението на африканската чума по свинете започва още през 2000 г. от  Русия, където заразата продължава 12 години и унищожава 1 милион домашни свине, каза Танева. През 2012 г. са регистрирана заразени диви свине в България. Според министърката властите са взели всички необходими мерки за ограничаване на заболяването сред дивите прасета.

“Векторите, които са разпространители на заразата в Източна Европа са много, 11 страни преди нас, основно в Източна Европа са засегнати досега”, каза Танева. “И във всяка страна, където е влязъл този вирус, не е излязъл, няма обявени свободни зони”.