Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трийсет и осем процента от руснаците не искат президентът Владимир Путин да управлява още един мандат, съобщи днес най-голямата независима социологическа агенция в Русия "Левада център", цитирана от ДПА. Това не е рекорд предава Нюз.ру. През октомври 2013 г. против продължаването на управлението на Путин са били 45 на сто.

Путин, който е на власт като президент почти две десетилетия, ще достигне конституционния праг за два последователни президентски мандата през 2024 г.

Той беше преизбран миналата година с повече от три четвърти от гласовете на избирателите. Резултатите на общонационално допитване, извършено този месец от "Левада център", показва растящо недоволство от руския лидер.

Процентът на руснаците, които не искат Путин да продължи да управлява след сегашния си мандат, е най-голям за последните пет години, след засилването на национализма в резултат на анексията на Крим от Русия през 2014 г.

"Ще станем свидетели на негативна тенденция по отношение на президента", каза директорът на агенцията Лев Гудков пред в. "Ведомости".

Властта на Путин е до голяма степен основана на импулса от минали постижения и липсата на алтернативи, каза Гудков.

"Днес всичко зависи от липсата на алтернатива. Но отношението е предимно отрицателно, защото липсата на алтернатива се поддържа със сила", добави Гудков.

Повече от 1000 души бяха задържани на опозиционен протест в центъра на Москва този уикенд. Демонстрацията бе белязана от най-големия брой арести при протести в Русия за последното десетилетие, според неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Въпреки всичко 54 на сто искат Путин да продължи да управлява и след 2024 година. Този показател е бил най-голям през 2017 година - 67 процента.

Рекордно нисък е процентът на незнаещите какво да отговорят. Едва осем процента. Той е стигал 26 на сто при други допитвания.

43 процента от хората се доверяват на Путин, защото не виждат на кого другиго биха се доверили. Преди три години те са били само 29%.

За първи път през цялото управление на Путин само 24 на сто отговарят положително на въпроса дали той ще се справи с проблемите на страната.  За сравнение през 2016 година в него са вярвали 39 процента.

Относително спокоен е електоралният рейтинг на Путин след като през миналата година спадна рязко заради пенсионната реформа. Сега около 40 на сто го подкрепят, а от онези, които заявяват, че ще гласуват процентът е още по-висок - 54 на сто.

Според Гудков в последно време обществото все по-малко вярва, че Путин е способен да изведе страната от икономическата криза, а след пенсионната реформа президентът е престанал да бъде неуязвим за критика, пише Нюз.ру.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Росстат зафиксировал резкий

Росстат зафиксировал резкий скачок бедности Нивото на бедност в Русия рязко се повиши през първото тримесечие на 2019 г., съобщи в понеделник Росстат. В края на март 14,3% от населението, или 20,9 милиона души, се намираха в официалната зона на бедност с доходи под минимума от 11 069 рубли за населението в трудоспособна възраст, 8 464 рубли за пенсионери и 9 950 рубли за деца. В относително изражение нивото на бедност достигна 2-годишен рекорд и в абсолютни цифри достигна стойностите отпреди 13 години (21,6 милиона души през 2006 г.).

Малко е! Още трябва! Абе то

Малко е! Още трябва! Абе то да не се радваме, че не се знае какъв ще е следващия porcus :)
 's picture

Бобо

Путлеристан

ВВП си го премести в другия крачол , е било му зор докато го намери де .....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.