Лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да влязат в директен сблъсък един с друг в последното преди парламентарните избори предаване на Нова тв "Кастинг 240".  На кастинга се явиха представителите на малките партии, на които социлозите дават шансове да влязат в парламента.

Божидар Лукарски от СДС представляваше Реформаторския блок, Любен Дилов-син, а не Николай Бареков - ББЦ. Тезите на Патриотичния съюз защитаваше лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а кандидат-депутатът Ивайло Калфин от АБВ пристигна половин час след началото на вялия дебат, като обясни закъснението си със срещи с избирателите.

Тенденцията лидерите на големите партии да избягват директни сблъсъци не е от сегашните избори. Те предпочитат да си разменят остри реплики, но през медиите или във фейсбук. Задълбочени дебати по важни теми като енергетика, здравеопазване, образование, социална реформа и т.н. у нас просто не се случват.

Като своебразна закачка между Бойко Борисов и Сергей Станишев беше, че двамата непрекъснато се предизвикваха на преки дебати. След един директен сблъсък през 2009 г. такива на практика не се осъществяваха.

Дискусията в студиото не даде големи възможности да се разбере кой какво мисли от участниците. Зрителите разбраха, че Любен Дилов в унисон с природата си на шоумен носи тениска с черна котка и надпис "Пресечи им пътя". Валери Симеонов обяви, че ПФ е образът на автентичния национализъм и попита: "Малко ли е да си националист?" Лукарски отбеляза, че е най-последователен, защото винаги е бил член на СДС. 

Тримата коментираха и актуалната тема - за актуализацията на бюджета. Малко по-рано от финансовото министерство публикуваха проекта за актуализация и мотивите към него. Той предвижда дефицит от 4% и допълнителен дълг от 4,5 млрд. лв. Според Лукарски актуализацията е необходима, но не и тегленето на дълг. "Има и други инструменти", каза лидерът на СДС и кандидат-депутат от Реформаторския блок.  Според Дилов-син сега не бил подходящ моментът, а според Симеонов въобще не трябва да се тегли. Дилов невъзмутимо обясни и че обещаваните от партньора му в коалиция ББЦ Николай Бареков 1 млн. работни места са "една метафора".

По данните на "Алфа рисърч" зрителите на Нова тв в крайна сметка излъчиха за победител Любен Дилов с 45%. Валери Симеонов взе 43%, а за Лукарски гласуваха една трета - 33%. Закъснелият Калфин остана със 17 на сто.

Вместо лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС своите мисли за политическата ситуация развиха журналистката Валерия Велева, социологът Андрей Райчев и политологът Евгений Дайнов. 

"Дали като направят коалиция ще имат достатъчно подкрепа да правят реформи? Основните играчи не представляват обществения интерес - това е проблемът. Евразийски модел на договорена власт върху общество, което не иска да бъде евразийско", разви тезата си Дайнов. 

Според Райчев нямало как едно правителство да е стабилно и да направи тежките реформи.

"Представяте ли си затваряте 200 болници, трябва да сте много силни, даде един от примерите си Райчев. - Борисов трябва да е премиер, макар че няма да е, но това е друга тема".