Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кристиян Бойков, свързан с хакерската атака в НАП, вече е обвинен по член 108а от Наказателния кодекс, свързан с тероризъм. Това съобщи БНР, позовавайки се на адвокатите на фирмата "ТАД Груп". Заедно с Бойков е обвинен и вчерашният задържан Георги Янков. Очаква се да бъдат предприети процесуално-следствени действие и по отношение на собственика на фирмата Иван Тодоров, който е в чужбина. Още не е ясно какви обвинения ще бъдат предявени на Тодоров. На Кристиян е повдигнато обвинение за извършителство на терористични действия, а на другия обвиняем по случая – за подбудителство. Представителят на фирмата, който беше задържан вчера, беше освободен срещу парична гаранция.

След като от прокуратурата обявиха, че Кристиян Бойков не е действал сам при хакерската атака срещу приходната агенция, случаят вече е поет в Специализираната прокуратурата.

По неофициална информация, обвинения за участие в организирана престъпна група са повдигнати на  задържания снощи Георги Янков и на самия Бойков, а собственикът на фирма "ТАД Груп" Иван Тодоров е обявен за общодържавно издирване.

Вчера от ръководството на прокуратура обявиха, че имат нови водещи версии за хакерската атака и че е установено, че над Кристиян, за когото са категорични, че е нейният извършител, има поръчител и подбудител. Повече официална информация за разследването и до този момент няма.

Неофициално, след като е изтекло 24-часовото полицейско задържане на – Георги Янков – мениджър "ключови клиенти" в "ТАД Груп". Той е бил обвинен и остава в ареста за 72 часа. По-вероятно е след изтичането им да бъде пуснат на свобода срещу голяма парична гаранция. 

Ново обвинение е повдигнато и на Кристиян Бойков, а за собственика – Иван Тодоров, това ще се случи, след като се върне в България. По информация на адвокатите на фирмата Тодоров е на планирано пътуване в Канада, а не се укрива. Засега го издирват само в България.

Обвиненията са по текст от глава "Компютърни престъпления" в Наказателния кодекс, който се отнася до източване на данни от информационна система, която не е критична инфраструктура, по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Наказанието е затвор до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Ръководството на ГЕРБ възложи на парламентарната група да предложи създаването на временна комисия в парламента по казуса с НАП. Според партийното ръководство станалата публично достъпна лична и данъчно-осигурителна информация за милиони българи е изключително чувствителна тема и формирането на временна комисия в българското Народно събрание би допринесло за изясняването на всички факти около кибератаката.

 

Коментари

23.07.2019; 24 часа 72888 прочита

"3 банки и застрахователи ударени от компютъра на Кристиян, вероятно за рекет (Обзор)"

Плебсе, гербави троле,

стига с тия фейк нюзове, ве... Никой не знае как са изтекли данните. Аз бих се хванал на бас, че е много по-вероятно данните да са били на някой изхвърлен харддиск от министерството, отколкото да са ги "откраднали хакери". Вие гербавите калинки сте толкова необразовани и некадърни, че най-дебилния начин да се оакате е най-вероятен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.