В хакнатите и разпространени масиви с данни от НАП най-много информация е изтекла за 189 души. Приходната агенция поема ангажимент да се свърже с тези хора лично.

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл, гласи съобщението.

От НАП обявиха още, че според анализа до момента няма необходимост всички близо 4 млн. граждани, за които изтече лична и защитена информация, да сменят личните си документи на този етап. До края на деня от НАП обещават да разпространят "практически съвети" за засегнатите от теча на данни.

Приложението, което приходната агенция обещава от дни - за проверка за незаконно разпространени лични данни, ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер, казват още от агенцията. "Проверката ще е еднократна - само за един човек, и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни", допълват от НАП.

Въпросното приложение обаче още не е достъпно. Причината: в момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчноосигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация.

След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени, казват още от НАП.