Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Окончателно: Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и утвърди предложението фирми и еднолични търговци да имат право да финансират партии - без ограничения в размера на даренията. "За" новия модел на издръжка на партиите гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС (автори на идеята - б.р.), "Воля" и  "Обединени партиоти" - очевидно от "Атака". От НФСБ и ВМРО бяха против - но не защото подкрепят мотивите към ветото на държавния глава, а защото смятат, че приетият и неоспорен 1 лв. държавна субсидия на глас в комбинация с бизнес финансиране е опасна практика за политическата система. 

Румен Радев наложи вето на текстовете, свързани с финансирането на партии от фирми и еднолични търговци, но не и на тези за драстичното намаляване на субсидията от 11 на 1 лв. на глас за партия на парламентарни избори.

Последното от ГЕРБ мотивираха с проведения преди години референдум по предложение на Слави Трифонов и шоуто му, а до ситуацията се стигна след ново "разкритие" на екипа на Слави, че вместо по 11 лв. на глас парламентарните сили са взимали по 13 лв. от бюджета годишно в продължение на години. Това бе обяснено с грешка и пропуск в закона от Министерството на финансите. И се реши партии да връщат надвзети суми.

По време на двучасовите дебати днес - незнайно защо - Менда Стоянова от ГЕРБ, която бе един от двамата говорители от партията, защитаваше отново левчето субсидия - въпреки че то не бе предмет на ветото. Но не защитаваше текстовете, които се гласуват - а именно подкрепените от партията и отречени от Радев текстове за финансиране от фирми и еднолични търговци.

Сред подкрепящите новите правила за партиите мотивите на Румен Радев оспори Йордан Цонев от ДПС.

"Не сме съгласни с по-голямата част от мотивите. Юридическият екип на президента да не го подвежда, защото това звучи смешно", заяви той по адрес на констатацията в мотивите, че партиите имат конституционна задача да защитават обществения интерес, а даренията от бизнеса ще нарушат това. 

"До 2009 г. конституцията е била погазвана и партиите не са изпълнявали конституционната си роля? - обърна се задочно към президентския екип депутатът от ДПС, припомняйки, че допреди 10 години партиите имаха право на пари от юридически лица, заедно с държавната субсидия. 

"Всяко дарение е детерминирано от икономически интереси, така ли? Да, по-добре е държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, предложен от някакво шоу...", защити Цонев публичното финансиране на партиите и обвини всички останали формации в Народното събрание в популизъм, защото от референдума досега са отказали да обяснят на хората защо партиите трябва да получават помощ от държавата и за какво се харчат тези пари.

Цонев попита дали някой през тези години, освен ДПС, е обяснявал на гражданите, че основният дефект на субсидиите досега е бил, че големите партии с над 1 млн. избиратели са получавали пари над нуждите си, но по-малките - в това число и ДПС, са получавали финансиране под нуждите им.

Последва размяна на реплики между представители на БСП и Цонев, като социалистите обявиха, че подкрепят ветото на Румен Радев и са категорично против промените в начина на финансиране на партиите като цяло - и против само 1 лв. на глас от бюджета, и против бизнес даренията. По думите на Крум Зарков идеята за пари от фирмите има и друго име и той се нарича "политически рекет". 

Колегата му Антон Кутев се обърна към Цонев с упрек как в редиците на ДПС е и Делян Пеевски, който вероятно финансира Движението и "години наред партията прехвърля към бизнеса му и обратното".

"Не знам дали е противоконституционно, но вреди на държавата, Делян Пеевски е по-влиятелен от министър-председателя", обяви социалистът.

Цонев на свой ред отвърна: 

"Репликите ви потвърждават тезата, че проспахте дебата, че бяхте увлечени от популизма, когато имаше референдум, не обяснихте на хората, че 1 лв. не помага за развитието на демократичния процес. Не знам защо сега ви дойде този акъл, но не е лошо. Сега вече сте готови за дебат."

Избраникът от ДПС припомни, че именно ДПС в годините е правило предложенията с ограничаване на даренията от бизнеса да се върви към увеличение на публичното финансиране на партиие до пълната отмяна на ролята на фирмите през 2009 г. Отхвърли и обвиненията за дарения от Пеевски. 

Кристиан Вигенин от БСП на свой ред препотвърди защо левицата ще подкрепи ветото и - индиректно потвърждавайки готовността за дебати, спомената от Цонев, предложи именно такива - отлагане на текущото гласуване, формиране на работна група и преговори между политическите сили. 

Закономерно - това не се прие. 

Славчо Атанасов от НФСБ обвини ГЕРБ и ДПС, че с промените в законодателството "умъртвяват малките партии", а Искрен Веселинов от ВМРО добави и още едно предложение: "А защо направо вече след името на партията да не пише името на спонсора - като при спортните отбори".

"Това, което обединява всички в този дебат, е лицемерието. Трудно ми е да кажа, че ще сме за ветото, но продължаваме да сме против закона", обобщи Веселинов.

Представителите на "патриотите" опровергаха с примери и версията на ГЕРБ, че никой досега не предлагал друг модел за финансиране, докато се гласувал законопроекта (и НФСБ, и ВМРО имаха предложения, които бяха отхвърлени при второто четене и преди ветото на президента - б.р.)

Последва гласуването. Резултатът - ветото падна, бизнес финансирането за партиите ще влезе в сила при обнародване на закона в "Държавен вестник". Това значи, че след около седмица партийната субсидия става 1 лв. на глас годишно, а юридически лица получават право на политически дарения. 

Коментари

10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

Олигархията е законна вече.

Олигархията е законна вече. Ама не е толкоз страшно. Бизнесът прави пари от потребителите. От потребителите зависи на кой бизнес си дават парите ... докато не дойдат монополите.

Къде живееш не знам...

Монополите не са си тръгвали никога.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.