Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият шеф на "Български енергиен холдинг“ (БЕХ) Жаклен Коен се връща обратно начело на държавния енергиен мастодонт. Той ще поеме поста от Петьо Иванов, който е освободен днес с протоколно решение на ресорния министър Теменужка Петкова за смяна на Съвета на директорите. Заедно с него от БЕХ си тръгва и директорът на "Националната електрическа компания“ (НЕК) Петър Илиев. Мястото му ще заеме шефът на държавните Мини "Марица Изток“Андон Андонов, става ясно още от съобщението на Министерството на енергетиката. 

В съвета на директорите на БЕХ остава досегашният му член Живко Динчев.

От Министерството на енергетиката твърдят, че причината за рокадата е "изтичането на мандатите на членовете на съвета на директорите", което е настъпило преди месец. Любопитно е, че Жаклен Коен бе уволнен от същия пост, който сега ще поеме, от самата Теменужка Петкова през 2016 г. 

Тогава от енергийното ведомство обясниха отстраняването на Коен и назначението на Петьо Иванов, който по онова време беше директор на „Булгаргаз“, по следния начин:

 "Промените целят оптимизация на работата на "Българския енергиен холдинг".

Жаклен Коен в момента е начело на АЕЦ "Козлодуй". Той оглавява за първи път БЕХ в самия край на мандата на кабинета "Орешарски" през лятото на 2013 г. Във втория кабинет на Бойко Борисов запази поста си - до февруади 2016 г. Според неофициална информация тогава махането му е заради отношението му в спор между "Газпром" и "Овергаз". 

След отстраняването му от БЕХ Коен намери място в борда на дружеството "Южен поток България“ (въпреки че то беше на практика неработещо, защото проектът бе прекратен от кабинета "Орешарски" - б.р.). Впоследствие оглави борда на АЕЦ "Козлодуй“, където е и досега. Не е ясно дали на върха в атомната централа ще има промяна заради новия пост на Коен в БЕХ. 

Рокадите в БЕХ стават на фона на напрежението в енергийния сектор покрай цените на тока на борсата за бизнеса. Председателят на НЕК Петър Илиев, който сега напуска ръководството на БЕХ, преди около месец подаде оставка от поста си, но тя не бе приета.

Според информация на "Медиапул" пък смяната на Петьо Иванов става в момент, в който той е в командировка за важни преговори. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.