Разследване за кражбата на личните данни на почти всеки възрастен български гражданин, доведе до ареста на 20-годишния програмист, предава третият по големина всекидневник в САЩ - "Ню Йорк Таймс". Вестникът интервюира д-р Веселин Бончев, който е специалист по киберсигурност и асистент-професор на БАН.

Според него много от представителите на правителството "били притеснени най-вече от обичайното, което се обсъжда в западната преса - хибридна война, руска дезинформация и намеса, атаки срещу ключовата инфраструктура - подобни неща".

"Не видях никой да се притеснява особено от вируси, рансъмуер, кражба на лични данни, фишинг или други всекидневни проблеми на киберсигурността. Въпреки че, безспорно, Националната агенция по пригодите е ключова инфраструктура", добави Бончев.

Британската информационна агенция Ройтерс обръща внимание на експерта по киберсигурност Кристиян Бойков, който е обвиняван за извършването на най-голямата кражба на данни в историята на България.

Медията е пленена от коментара на премиера Бойко Борисов, в който той определи младия хакер за "вълшебник" и заяви, че страната трябва да наема на работа подобни "страхотни мозъци".

С твърдението на министър-председателя обаче не се съгласява Божидар Божанов - главният директор по киберсигурност на компанията LogSentinel. Според него причината за успеха на атаката не се крие в способностите на хакера, а в слабата защитата на системата.

Ройтерс говори и с адвоката на Бойков - Георги Стефанов.

"Той твърди, че е невинен и че няма никаква връзка с проблема. Прокурорите са го...обвинили, въпреки че им липсват каквито и да било доказателства", заяви той.

Ройтерс припомня, че през 2017 г. Бойков отново е главно действащо лице в българските новинарски емисии, след като открива проблеми на сайта на министерството на образованието. Тогава той заявява в телевизионно интервю, че е "изпълнил националния си дълг".

Финансовият министър Владислав Горанов се извини "на всички български граждани, които са били засегнати" след като бе привикан в парламента да дава обяснение за най-голямата кражба на лични данни в историята на България, предава "Еuronews".

Той също предупреди, че тези, които се опитват да се възползват от теча на данни, ще попадната под ударите на българския закон.

"Еuronews" посочва, че много български медии спекулират, че атаката е извършена, за да се демонстрира слабата защита на киберинфраструктурата на институциите в страната.

Личните данни на "почти всички възрастни" български граждани са били откраднати, предава Би Би Си. Хакването се е случило през юни, като имейл на един от извършителите е бил изпратен на българска медия в понеделник. В него правителствените стандарти за киберсигурност са определени за "пародия".

Британската медия посочва, че НАП може да понесе глоба от 20 милиона евро, цитирайки представител на Комисията за защита на личните данни.