Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Движение България на гражданите (ДБГ) пита вътрешния министър Младен Маринов дали от базата данни на НАП и МФ са откраднати банкови сметки на фирми и граждани, които ще позволят на престъпници да източват лесно пари от сметките на хора и фирми.

Това съобщиха от партията. Опасенията са свързани с хакерската атака  срещу НАП, от която са откраднати данни на над 5 млн. лица, сред които имена, ЕГН-та и адреси на български граждани.

От партията считат, че атаката е разкрила некомпетентността на  държавните органи, които отговарят за кибер-сигурността на правителството.

"Българските институции са пушечно месо за хакерски  атаки, защото не се спазват елементарни изисквания за защита от подобни нападения. Такъв голям теч на информация е възможен, само когато управлението на системата за сигурност е лошо. Кражбата е трябвало да бъде засечена още в началото и да бъде своевременно прекратена. Още по-обезпокояваща е информацията, че е имало предупреждение преди 3 дни за подобна атака и мерки не са предприети", казват още от партията.

Според ДБГ министър-председателят Бойко Борисов дължи отговор защо за последните 10 години са изхарчени милиарди за информационни системи, които не се пазят адекватно и за които се твърди, че са били пробивани и преди, но правителството си е мълчало. Според тях ако това е така, правителството дължи незабавна оставка.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.