Нови документи, предоставени на Си Ен Ен, разкриват, че Джулиан Асанж лично е получавал информация, най-вероятно под формата на хакнати файлове, за президентските избори в САЩ през 2016 г., в рамките на поредица от подозрителни посещения на личности в посолството на Еквадор в Лондон.

В първата част вчера се разказваше как, кога, с кого се среща основателят на "Уикилийкс" в посолството, където живееше, преди публикуването на повече от 20 000 файла на Демократическата партия, което се случва на 22.07.2016 г. Както и има ли руска връзка и какво пише в доклада на Робърт Мълър.

Ето какво се случва малко преди самия президентски вот пред ноември 2016 г. - преди втората порция изнесени данни на Демократите и след това - този път става дума за огромното количество откраднати имейли, свързани с Джон Подеста - водач на кампанията на Хилъри Клинтън.

"Няма да бъдете разочаровани"

Докато Тръмп и Клинтън обикаляха страната през последните няколко седмици на кампанията руснаците и Асанж отново започват да действат. Руските хакери, които се представят за "ДСЛийкс", се свързват с "Уикилийкс" и предлагат още данни, като добавят към тях посланието "няма да бъдете разочаровани, обещавам", според доклада на Мълър. По-късно те изпращат 50 000 откраднати имейли от ръководителя на кампанията на Клинтън - Джон Подеста.

В доклада на специалния прокурор се посочва потенциална дата за трансфера на данните - 19 септември. В същия ден Асанж отново се среща с Мюлер-Магун, а служителите в посолството забелязват, че той включва нови кабели в стаята си, предава Си Ен Ен.

"Уикилийкс" започва да разпространява имейлите на Подеста на 7 октомври и публикува нови партиди почти всеки ден преди изборите през ноември. Медиите отразяват всичките изобличаващи детайли, включително изявления на персонала за това, че тя притежава "ужасяващи" инстинксти и че е купена от големия бизнес в САЩ.

Есента на 2016 г.: Хаос в посолството

- 15.09.2016 г.:

Руски хакери се свързват с "Уикилийкс" с въпроси как да публикуват данните.

Също уверяват, че "разполагам с нещо, което може да Ви интересува. Няма да бъдете разочаровани, обещавам".

- 22.09.2016 г.:

Руски хакери изпращат криптирано съобщение до "Уикилийкс", носещ името "изпращане". 

- 07.10.2016 г.:

"Уикилийс" започва да публикува 50 000 откраднати имейли от ръководителя на кампанията на Клинтън - Джон Подеста.

Американското правителство публично обвинява Русия, че е хакнала DNC и че се меси в изборите.

- Няколко дни по-късно:

САЩ предупреждава Еквадор: Спри Асанж или посрещни последиците.

- 15.10.2016 г.:

Посолството прекъсва достъпа на Асанж до интернет и телефонните услуги.

- 18.10.2016 г.:

Асанж влиза в разгорешен спор с еквадорския посланик, който по-късно забранява всички недипломатически посетители в посолството.

В рамките на един час посланикът вдига забраната. Двама души от "Уикилийкс" се появяват в посолството, отстраняват компютърното оборудване и около 100 хард диска.

Тръмп използва новите публикувани имейли на всяка крачка през последните седмици на президентската си кампания, като понякога чете директно и дори навлиза в конспиративни теории.

"Току-що излезе това - "Уикилийкс"! Аз обичам "Уикилийкс", заяви Тръмп по време на митинг в Пенсилвания - ключов щат, който той успя да спечели с преднина от по-малко от 1 процент.

Медиите на Кремъл не спираха да тръбят за имейлите в социалните мрежи. В поне два случая RT публикува статии, в които детайлно бяха описани нови имейли преди "Уикилийкс" да ги разпространи. Това предполага, че двете организации са работили съвместно, въпреки че отричат. 

Дипломатически ултиматум

Малко след публикаването на първата партида имейли на Подеста американското правителство изрази загриженост пред Еквадор за това, че Асанж използва прикритието си в Лондон, за да подпомага на Русия в опитите ѝ да се меси в президентските избори, съобщи на Си Ен Ен бивш официален служител на САЩ.

Протестът на Щатите е придружен с прикрито предупреждение: Спрете Асанж или ще има последици за Еквадор, също както след време ще има за руснаците, бъркащи се в изборите и за Асанж, издават американският служител и документи на Си Ен Ен. 

Изправен пред този ултиматум Кито решава на 15 октомври да прекрати връзката на Асанж с външния свят - забранява достъпа му до интернет и телефонните услуги. Това обаче не спира талазите от имейли, публикувани почти всеки ден от "Уикилийкс". 

Скоро след това Еквадор публикува официално съобщение, в което осъжда опитите на организацията за намеса в американските избори, но потвърждава намерението си да защитава Асанж. Еквадорското посолство започва да получава обаждания от други страни, които задават въпроси за потенциалното отмъщение на САЩ и физическата сигурност на Асанж, се разкрива в документите на Си Ен Ен.

Те също посочват, че ситуацията става дори по-напрегната във вечерта на 18 октомври. В около 22:00 часа Асанж влиза в разгорещен спор с тогавашния посланик на Еквадор Карлос Абад Ортиз. Точно преди полунощ Абад забранява посещенията в посолството на личности, които не са с дипломатически ранг и напуска сградата. В същото време Асанж тайно комуникира с външния министър в Кито.

Само час след като напуска зданието, Абад се обажда и отменя забраната.

В 01:00 часа двама представители на "Уикилийкс" посещават посолството и започват да отстраняват оборудването, както и огромна кутия с "около 100 хард диска", според документите.

Служителите настояват да изследват съдържанието на дисковете, но ръцете са им вързани. Сътрудниците на Асанж са включени в специалния списък на личности, които не бива да бъдат претърствани. Посолството изпраща сигнал до Кито за среднощното събитие и подчертава загрижеността си относно намеренията на Асанж.

Тайните служби на САЩ твърдят, че още от самото начало "Уикилийкс" е получила откраднатите имейли от руското правителство, като това мнение е споделено и в доклада на Мълър. Но заподозрените живеят спокойно в Русия, така че САЩ едва ли някога ще предостави публично безспорни доказателства за съвместната дейност между Москва и "Уикилийкс".

Тръмп официално става президент през януари 2017 г. и продължава да излъчва колебание дали Русия се е месила в изборите. Асанж си връща достъпа до интернет след изборите и продължава да се среща с хакери както и с американски лобист, който представлява значим руски олигарх. 

Президентският мандат на Кореа в Еквадор изтича през 2017 г. и той е заменен от Ленин Морено - близък съратник, който е служил като вицепрезидент повече от 6 години. Но Морено бързо се обръща срещу Кореа и започва да отменя много от политиките на бившия държавен глава, включително и топлите взаимоотношения с Асанж.

Министерството на правосъдието на САЩ тайно подготвя дело срещу Асанж за публикуването на данни от Челси Манинг през 2010 г. През април тази година Морено отмени бежанския статус на основателя на "Уикилийкс" и заяви, че той е "нарушил нормата за ненамеса във вътрешните дела на други страни".

Това позволи на британската полиция да го изнесе насилствено от посолството, когато първите обвинения на САЩ бяха разкрити.

Асанж не е обвинен за действията си през 2016 г. Той остава в британски затвор, където го очаква трудна битка срещу екстрадицията към САЩ, където може да прекара зад решетките остатъка от живота си. 

Същевременно той все още има съюзници в Русия. Няколко часа след ареста му висши служители от правителството на Владимир Путин се втурнаха да го защитават и да обвиняват САЩ, че нарушава правата му.

"Ръката на "демокрацията" стиска гърлото на свободата", заявиха те.

* Разследването е публикувано в Си Ен Ен, а преводът е на Клуб Z.