Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има изготвени доклади за цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса, но те са с гриф "Поверително" и данни от тях не могат да бъдат разгласявани.

Това стана ясно от думите а председателя на регулатора Иван Иванов пред ресорната комисия в Народното събрание. Депутатите днес изслушаха министър Теменужка Петкова, Иванов, представители на България енергиен холдинг (БЕХ) и началниците на дружества от холдинга, представители на търговците на ток, както и на бизнеса. Целта на дискусията - обсъждане на ситуацията на пазара на ток, след като се установи, че цената е най-висока в региона, причините за това и възможните мерки за постигане на реални пазарни цени.

Иванов каза още, че след като докладите бъдат разгледани на закрито заседание на комисията, има два варианта - да се вземе решение за старт на разследване, което обаче според европейската практика трае 3-4 години, или данните да се приемат за сведение. Докато решение по предварителния анализ на данните не е взето, дружествата, които попадат в обхвата му, няма как да станат известни. Председателят на КЕВР уточни само, че сред тях има и производители на ток, и големи български и чуждестранни търговци, и други участници на енергийния пазар. 

Причината данните от предварителните анализи да са засекретени е, че рискът да бъдат обвинени в нещо участници на борсата без за това да има годни доказателств, може да повлече последици.

Въпреки че основият проблем, който стана публично достояние, бе екстремният ръст на цената на сегмента за дневна покупка на ток, в края на дискусията се разбра, че от близо 20 сигнала до КЕВР за нередности, всичките са свързани с другия сегмент - сключването на двустранни договори за покупко-продажба на електроенергия. Това също стана ясно от думите на Иванов. 

Само преди дни министърката на енергетиката Теменужка Петкова посъветва бизнеса за мине именно на вариант двустранни договори, за да се избегне проблемът с високите цени на дневната търговия с ток. 

Теменужка Петкова пък днес съобщи, че е сезирала и КЕВР, но и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и иска всяка от тях да направи проверка на енергийния пазар според компетенциите си. Тя даде данни за това какъв ток е търгуван на борсата от началото на годината. От числата стана ясно, че над 63 на сто от тока идва от държавните дружества-производители на електроенергия, които са част от БЕХ. Останалият ток е от други производители и търговци.

"Гарантирам, че от БЕХ и дружествата на БЕХ няма и 1 кв/ч ток, продаден извън борсата", декларира министърката в отговор на твърдения, появили се в последните седмици, че шоковите цени на борсата са свързани с поведението на държавните производители. 

Министърката съобщи още, че се водят разговори с Европейската комисия дали би могъл да се обособи нов сегмент на борсата на ток - специално за голямата индустрия. Това бе подкрепено и от представителите на индустрията, дошли в комисията, с идеята, че появата им на свободния пазар с останалите участници предизвиква колебания на пазара заради нужните количества (тест увеличеното търсене - б.р.) Подобна платформа има във Франция, даде за пример и Петкова, и браншът, като в европейската страна цените са фиксирани. И пак - заради индустрията - дойде и съветът ток на бордата по метода "ден напред" да се търгува само в извънреден случай. 

Един от проблемите на пазара с ток, откроен от Петкова, бе и това, че борсата ни не е свързана с тези на страните от региона. По това обаче се работело. Надежда, че напредък ще има скоро изрази и бизнесът. 

Шефът на енергийната борса Константин Константинов също потвърди, че праща писма на КЕВР, когато има сигнал от компененциите й и очаква отговор на запитванията си. Думите му бяха в синхрон с тези на Иван Иванов, като от последния се разбра още, че няма сигнали и за функционирането на самата борса.

В изказването си Константинов даде и друг детайл - специално за ръста на цената на пазара "Ден напред" на 3 юли. По думите му за това си има пазарно обяснение и то е, че един от участниците в пазара (не го назова) изненадващо е "премесил" количества ток, а пазарът е реагирал светкавично.

АИКБ и представителите на бизнеса обаче продължиха да настояват, че така нареченият свободен пазар на ток през борсата не функционира и има нередности в поведението на участниците. Александър Велев от АИКБ се усъмни в съвета на Теменужка Петкова за купуване на ток с двустранни договори - защото често там цената е тази на борзата "ден напред" плюс надбавка. 

И други представители за бизнеса споредиха, че пробрем с цените виждат в това, че "изкуствено се ограничава предлагането" на ток. Освен това борсата е монополист и определя сама правилата за всичко. 

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание, която бе домакин на дискусияста - Валентин Николов (ГЕРБ) поиска всички участници, които имат предложения за промени в Закона за енергетиката - да му ги изпратят в най-кратък срок. В момента парламентът е в процедура по приемане на поправки във въпросния закон.