Кризата с ваксините, която периодично се появява, може би е провокирана от това, че ние не сключваме дългосрочни договори с избрания доставчик.

Това каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Министърът посочи още, че ако сега бъде сключен договор за три години, в който да бъдат посочени необходимите бройки за 2015, 2016 и 2017 година, производството им ще бъде планирано и няма да има проблеми с доставките.

Той посочи, че държавата трябва да планира купуването на ваксините за по-дълги периоди от време, за да бъдат избегнати бъдещи сътресения. Ненков допълни, че в повечето държави е обичайна практика да се сключват тригодишни договори. 

Министър Ненков заяви и, че се правят постъпки отново да бъде променен имунизационният календар. Той подчерта, че в бъдещият календар трябва да бъде описано срещу какво трябва да се имунизираме, а не какви да бъдат ваксините. Те ще бъдат описани по антигени и диагнози, а не както досега - 5-валентна, 6-валентна и т.н. По думите му така ще могат да се използват наличните ваксини и няма да има недостиг на някоя определена. Министър Ненков обясни още, че правят стъпките в тази посока, за да подпомогнат работата на следващото Министерство на здравеопазването.

Министърът коментира и проблемите на спешната помощ в столицата. По думите му проверките на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) не са установили нарушения. Той подчерта, че проверката направена през март 2013 година е установила административни нарушения, но при повторната те са били остранени. По повод на 7-часовият работен ден в спешната помощ, министърът заяви: 

"По отношение на 7-часовия работен ден, колегите от Министерството на труда и социалното подпомагане твърдо стоят зад разпоредбите на трудовия кодекс, където пише, че който работи с намален работен ден, може да работи най-много един час повече, което значи, че ЦСМП-София трябваше да мине на трисменен режим. Този режим е ужасно неудобен и със сигурност щеше да отблъсне хора от ЦСМП-София".

Здравният министър коментира и  проверките по болниците, които бяха назначени от него, във връзка с уволнените директори. Той поясни, че докладът от Пирогов не е напълно готов, но по предварителни данни е установено, че има подобрения в работата. Ненков коментира, че има неща, които не са в ред, но това не са нарушения, от които да следват уволнения. 

По повод на вчерашната актуализация на бюджета на МЗ с 11 милиона лева, Ненков поясни, че вече има договорка между Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването това да се случи. Парите ще бъдат изразходвани за закупуване на 61 напълно оборудвани линейки, които да помогнат на спешната помощ, както и за подпомагане на психиатричните болници. 

На пресконференцията стана ясно и, че здравният министър е заварил спрени всички обществени поръчки, които са на стойност общо 24 милиона лева. Причините за тяхното прекъсване се изразяват в това, че безвъзвратно са изпуснати срокове, по неясна причина, късно обявени поръчки и неточности в техническите задания.