Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се похвали, че когато пое поста, се е говорело за фалит на между 20 и 50 болници, но вече "такава опасност не съществува". Той беше в Народното събрание за изслушване по настояване на левицата заради проблемите с лечебните заведения в Северозападна България и в частност във Видин, Враца и Монтана.

Преди седмица Ананиев се обяви включително и за закриване на отделения, но днес заговори за укрепване и стабилизиране на болниците. По думите му основният проблем в Северозападна България е кадровият, а за финансовите проблеми се преговаря с банки и кредитори. 

В болницата във Враца очакванията са за ръст на приходите с над 30% още през следващото тримесечие. Липсват обаче медици -  в спешната помощ, образната диагностика и реанимацията. По думите на министъра част от оздравяването ще е свързано и с възстановяване на инвазивната кардиология и отделението по съдова хирургия. Болницата има задължения от над 8 млн. лв., а за обезпечаването му се водят преговори за банков заем.

Подобна практика - със заем - вече действа във Видин и вноските се изплащат редовно, но там има недостиг на кадри и две отделения не работят с пълния си капацитет. Затова намирането на специализанти и нови лекари е от ключово значение за болницата. По думите на Ананиев в Монтана недостиг има само на уролози, иначе болницата е стабилна.

Кое е първо - кадрите или парите?

Според депутатите обаче кардровият дефицит е резултат от ниското заплащане в болниците, а заплатите трудно могат да бъдат увеличени, ако болниците нямат достатъчно пари. 

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов даде пример, че само една трета от населението на този регион е преминало през болниците, но дори и цялото да беше преминало, няма как да се заработят нужните средства, с които да се удовлетворят претенциите на медиците за по-високи възнаграждения.

Общото население на областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, което е 5.4 на сто от населението на страната. От тях 325 729 души са здравно осигурени. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на болниците е 19, сред които има и частни. Използваемостта на леглата им е средно 50-60%

“Хората от Северозападна България имат право на равноправен достъп до качествено здравеопазване. А не просто да се осигури 1 легло, на което болниият да престои 7 дни и да напусне излекуван-неизлекуван, болницата да си получи парите от НЗОК и с това нещата да приключат за нея, но не и за пациента“, коментира Ананиев.

"До края на годината ще има нови медицински стандарти, нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за медицинските и денталните дейности за тригодишен период. Инвестираме с европейски средства в линейки и строителство с цел укрепване на спешната медицинска помощ. Провеждаме нова политика в областта на специализациите. Водя ежедневни разговори с банкери и кредитори за погасяване на натрупаните в годините назад милиони левове просрочени задължения", обяви министърът по отношение на мерките, които ще бъдат взети. 

30 ще с новите линейки за трите области от Северозапада. Реанимобилите ще бъдат разпределени не само в областните градове, а и в по-малките населени места във всеки от регионите. Това ще е част от цялостния проект за обновление на спешната помощ.