Режим на извънредно положение бе въведен в окръг Кърн в южната част на американския щат Калифорния заради земетресението с магнитуд 6,4, най-силното в щата за последните две десетилетия. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на губернатора на щата Гавин Нюсъм, предаде БТА.

Тази стъпка позволява на местните власти да получат достъп до допълнителни средства и означава, че щатските власти ще окажат съдействие за справянето с възможни последици от стихийното бедствие.

Земетресението напука асфалта по пътищата.


В 28-хилядния град Риджкрест избухнаха пожари след земетресението. Предполага се, че причината за тях е повреда в газопреносната мрежа. Представители на службите за пожарна безопасност съобщиха, че при огъня са пострадали леко няколко души. Няма информация за загинали.

В една от болниците в града е била извършена евакуация, 15 пациенти са били откарани в други здравни заведения.

По данни на Геофизичния институт на САЩ епицентърът на земетресението е бил на 195 км северно от Лос Анджелис, недалеч от Риджкрест. Трусът е бил на дълбочина 9 км.

Подплашени звезди

Денят на независимостта започна разтърсващо за Хали Бери, Марая Кери, Латоя Джексън и Ава Дюверней, които усетиха силното земетресение в Калифорния, съобщи Филм нюз, цитирана от БТА.

Първоначално беше съобщено, че земетресението с епицентър в Южна Калифорния е с магнитуд 6,6, но след това беше уточнено, че силата му е 6,4. То поизплаши Холивуд на празника и много знаменитости споделиха преживяното в социалните мрежи.

Трусът разсипа лавиците в супермаркетите.

"Живея в Лос Анджелис цял живот - написа в туитър режисьорката Ава Дюверней. - Това е най-дългото земетресение, което съм преживяла. Не тресеше, а люлееше. Но беше дъъъълго. Беше толкова дълго, че си помислих: "Това ли е голямото земетресение?... Уважавайте Майката Природа. Тя е шефът."

Хали Бери препрати написаното от Ава Дюверней и добави: "Беше влудяващо."

Марая Кери коментира:

"Помислих си... да се изтърколя ли от леглото и да ида до вратата? Аз съм от Ню Йорк, не мога да се справя с това!"

Латоя Джексън призна, че се е изплашила ужасно и мислела, че къщата й може да се срути.

"Беше абсолютно ужасно - написа тя. - Мислех, че таванът пада. Всички полилеи се клатеха. И непрекъснато чувах пукане."

Нанси Синатра написа:

"7 десетилетия в Южна Калифорния, преживяла съм много земетресения, но това е първото в този апартамент на 10-ия етаж. Страшно беше, защото сградата се люлееше около 2 минути. 6,4 и два вторични труса досега."

Лана Дел Рей, Габриел Юниън и Елизабет Хърли също написаха за преживяното.

Дуейн Джонсън пожела кураж на хората близо до епицентъра.

Дори кънтри звездата Рийба Макинтайър е усетила труса в Лас Вегас.

Земетресението е най-силното в Калифорния от 20 години.