Столична община "разкоства" нови трамваи, за да ремонтира стари, поради липса на резервни части. Това твърдят от гражданското сдружение "Спаси София".

Според тях едва 19 от 25-те чисто новите трамваи PESA са в движение. Четири стоят като "резерва", а два са изцяло спрени от движение. Те се ползват за "кърпене" на останалите, тъй като няма части.

"Защо от Столичен електротранспорт не купуват части, така че поне малкото нови трамваи да бъдат в полза на пътниците? Какво правят транспортните дружества с парите от увеличената цена на билета?", питат още от "Спаси София".

И поставят пред кметицата Йорданка Фандъкова въпроса защо няма средства за части и поддръжка на трамваите, след като са взеки столичани са платили по над 3,4 млн. лв.

От Столична община обясниха ситуацията пред Клуб Z по друг начин. Първо, невъзможно е да се вземат части от нови трамваи и да се слагат на стари - те са от различни поколения.

Два от трамваите действително са спрени от движение - дефекти по тях налагат ремонт, който е покрит от гаранцията, и се чакат части от PESA.

Трети трамвай е пострадал в ПТП и е загубил маската си - еквивалент на предната броня. Тези щети не са покрити от застраховката и докато се чакат частите на другите два трамвая е взето решението да се вземе маската на един от тях и да се сложи на третия трамвай, за да може да бъде той в експлоатация.

А на въпроса защо има неактивни трамваи, от общината подчертават, че 23 от новите трамваи са в движение - но не всички през цялото денонощие. Най-много има на релсите в пиковите часове, а рано сутрин и късно вечер са по-малко.