Кремъл заяви днес, че американският президент Доналд Тръмп е намекнал за започване на диалог с руския президент Владимир Путин, когато двамата са се срещнали в Япония, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс. Това съобщи БТА.

Тръмп и Путин се срещнаха за час и половина в петък в кулоарите на форума на Г-20 в Осака за първи път от първоначалната им официална среща в Хелзинки преди година.

Малко се знае за това, което те са обсъждали в Япония. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Тръмп е показал готовност за започване на диалог с Русия за стратегическа стабилност и разоръжаване, а двамата лидери също така са разговаряли по въпроса за украинските моряци, задържани от Русия в края на миналата година.

"Американският президент доста отчетливо показа своето намерение за започване на диалог. Колкото до Путин, той отдавна говори, че има желание за нормализиране на отношенията", заяви Песков.

По думите му Тръмп, изглежда, е бил недоволен от нивото на търговията между САЩ и Русия и на самата среща е дал указания на американския финансов министър Стивън Мнучин да работи с руския си колега Антон Силуанов за преодоляване на търговските пречки.