Полицията в София е арестувала двама и издирва трети мъж, които са пребили наследник на художничката Анна Хен-Йосифова и са откраднали от дома му 26 нейни картини.

Хен-Йосифова, която е от немски произход, е преподавала на княгините Евдокия и Надежда, дъщери на Цар Фердинанд. Ограбеният Стефан Стайчев (80 г.) е неин правнук.

Стайчев е открит пребит и вързан в банята на апартамента си от внучката си във вторник вечерта. Тиой има наранявания, но не й опасност за живота. 

Телевизия "България он еър" идентифицира единия от арестуваните като Иван Куртев, който е рецидивист. Не беше споменато името името на другия арестуван. Третият още се издирва.

Това е втори обир в дома на пострадалия, където той живее заедно със сестра си, германистката проф. Емилия Стайчева. За предишния, при който са задигнати пет картини, той не е подал оплакване в полицията.

Част от ограбените картини са вече препродадени на антиквари. 

Обирът е извършен в неделя. Грабителите са се представили за служители от столичния инспекторат и поискали достъп до жилището на Стайчев под предлог. 

Полицията е разпознала буса им по видеозаписи от близки обекти, предаде Би Ти Ви. Единият е арестуван в дома си, вторият  се е предал сам.