И Съюзът на комунистите се включи в дебатите за новата учебна програма по история. След като университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обявиха, че в новите учебници липсват факти и оценки за тоталитарния режим, от комунистическия съюз изпратиха писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което твърдят, че се очерня социалистическата държава, а "днешната капиталистическа власт иска да бъде изтрита и заличена истината за доброто в цяла една историческа епоха – епохата на българския социализъм." Комунистите обвиняват министъра в "безпрецедентна манипулация и измама".

"Подобно посегателство от страна на кървясали* капиталистически циреи е не само грубо вмешателство върху науката и историята, но и открито фелдфебелско потъпкване на ценностите на българската образователната система. Това е просташко издевателство, нагло изнасилване, лицемерно мимикриране и идеологически садизъм над стремежите за една нова, свободна и социалистическа България!

Долу ръцете от науката и от България, госпожи и господа садисти!", се казва в писмото на Движение „Че Гевара“ и Съюза на комунистите в България.

Позицията е насочена и срещу разследващия журналист и изследовател на дейността на комунистическия репресивен апарат Христо Христов и университетската преподавателка проф. Евелина Келбечева, които са на мнение, че в част от новите учебниците по история за 10 клас не само липсват основни факти и събития за периода на комунистическия режим у нас (1944-1989), но има и манипулаци в частта, посветена на историята на периода към демокрация след 1989 г.  

Заради разпалената дискусия образователното министерство реши да замрази утвърждаването на новите учебници по история и изпрати препоръки за корекции на техните автори.

"За съжаление в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни."

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и "възродителният процес". Тази програма ние я защитихме тогава. Няма как все пак, това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим.

Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", обясни преди два дни образователния министър Красимир Вълчев.

 

Ето и цялата позиция на Съюза на комунистите:

"Движение „Че Гевара“ и Съюзът на комунистите в България настояват за обективното и безпристрастното представяне на социалистическата история в българските учебници.

Категорично протестираме срещу политическия натиск и прочит при оценката на фактите, свързани с държавния социализъм от периода 1944-1989 г.

Обвиняваме министъра на образованието и науката в безпрецедентна манипулация и измама, която цели да оправдае изкривяването на историческите факти под претекст на някакъв „цивилизационен избор“.

Очернянето на социалистическата държава и на идеята за комунизъм преминава през изкривяване на истината, преминава през измисляне на „истини“, само за да подмени фактологията и спомените за време, в което крадците бяха наричани крадци, а властта беше в ръцете и в интерес на наемните работници.

Днешната капиталистическа власт иска да бъде изтрита и заличена истината за доброто в цяла една историческа епоха – епохата на българския социализъм.

Антикомунистическата реакция, в лицето на журналиста Христов и на американската служителка Келбечева, иска българските деца да вярват в някаква лабораторно създадена капиталистическа история, в която социалистите и комунистите са зверове, а техните убийци са герои.

Това просто не е вярно!

Истината е друга!

Истината няма да бъде със запушена уста!

Подобно посегателство от страна на кървясали капиталистически циреи е не само грубо вмешателство върху науката и историята, но и открито фелдфебелско потъпкване на ценностите на българската образователната система. Това е просташко издевателство, нагло изнасилване, лицемерно мимикриране и идеологически садизъм над стремежите за една нова, свободна и социалистическа България!

Долу ръцете от науката и от България, госпожи и господа садисти!"

Позицията е подписана от Павел Иванов.

---

* Бел. ред. - правописът е според оригинала.