Проф. Пламен Кенаров – бивш главен секретар на здравното министерство, бивш шеф на ИСУЛ и още по-бивш НДСВ депутат, днес отговаря на въпроси по делото срещу Петър Москов, заместника му Адам Персенски и др. за размяната на български и турски ваксини през 2015 г.

Именитият медик трябваше да казва на прокуратурата "какво разбира под хуманитарна помощ".

Това - по повод, че професорът разясни, че ако две фирми търгуват, може да се говори за хуманитарна помощ и би била по едни правила, но когато е договор между две държави, то е междуправителствено споразумение и не се подчинява на общите условия.

"Хуманитарна помощ е към български граждани и въобще граждни, които са в затруднение - обясни проф. Кенаров. - Хуманитарна помощ е към деца, болни, бежанци – хора в затруднено положение."

Както е известно, Москов е обвинен веднъж в престъпление - че приел от Турция 2 пъти по 100 000 дози ваксини, които нямат лиценз у нас, а от друга страна, че довел до загуба държавното предприятие "Булбио", което на свой ред произвело и дарило 5 000 000 дози ваксини на югоизточната ни съседка. От министъра и екипа му прокуратурата претендира и неплатен ДДС върху всичко това, но с писмо Владислав Горанов отказа МФ да е частен обвинител и граждански ищец по делото.

Днес проф. Кенаров застъпи - както и много от предните свидетели - тезата, че чрез сделката е спасен имунизационният календар.

Той като главен секретар на МЗ, също е подписал навремето становището да се "трампят" ваксините с Турция, тъй като само 2 години по-рано е имало криза, която е изложила на опасност най-малките.

"Моят подпис удостоверява, че всички под мен са съгласували - от специализираната администрация, дирекция "Правна", както и дирекцията по профилактика на заразните и паразитни болести с техните подписи - а аз се подписвам като главен секретар, като удостоверявам подписите на всички тия хора. Над мен стои подписът на зам.-министъра и накрая на самия министър. Всички тези подписи потвърждават, че процедурата е спазена", обяви професорът, който лично внесъл предложение до МС да се приеме договорът с Турция експресно заради имунизационния календар (във връзка с  последвалото утвърдително решение на правителството, се очаква наесен в съда да бъде разпитван и Бойко Борисов, б.р.).

"С тези ваксини ние спасихме бъларските деца и имунизационния календар", повтори на няколко пъти професорът.

Той пресмята надълго на въпроси на прокуратурата, че освен за около 60 000 - 65 000 новородени има и нужда от задаващи се реимунизации. И те в МЗ сметнали, че са в криза и трябват спешни мерки, за да има ваксини поне за новородените.

Наложи му се да отговаря например на питания - решил ли се е напълно въпросът след вноса. На което Кенаров обяви, че това е въпрос на дълги анализи - защото има затруднения примерно с реимунизациите в ромските махали. Но, да - решил се е поне за новородените.

Прокурор Емил Петров (братът на Пепи Еврото, специално командирован по това дело от СГП) много искаше да научи например по чия инициатива проф. Кенаров е разпоредил да се... ремонтират хладилниците, които тогава не били в добро състояние, трябвало да се съхраняват ваксините.

- Това ваша самоинициатива ли беше? - попита прокурорът.

Професорът - когото, между другото адвокат Менко Менков нарече "ерудит и национална гордост", му отвърна: "Това е мое задължение. Ако хладилникът се повреди вкъщи, чие задължение е? Това са хладилните камери на държавата за органични съединения, не само за ваксините".

"Но нямаме нито един случай в Република България, за нито едно дете не сме имали съобщение за проблеми - нито в Агенцията, нито в Министерството на здравеопазването. Децата бяха реимунизирани и след това нямаме нито един случай – нито един случай! - дори на усложнения, да не говорим за някакви тежки реакции.

Включително имаме министри - децата им бяха имунизирани със същата ваксина."

Клуб Z припомня, че при повдигането на обвинението от прокуратурата описаха истински "апокалиптична" картина на "опасните" турски ваксини. Москов напротив - твърди, че това са същите френски ваксини, които в България по традиция се ползват и че е обвиняем, защото е разбил "схемите" на някои хора.

Делото срещу него е едно от каскадата обвинения на прокуратурата от есента на 2016 и пролетта на 2017 г. срещу бивши министри и зам.-министри от Реформаторския блок от кабинета "Борисов 2" (Москов, Ненчев, Даниел Митов, Христо Ангеличин), или такива, които са се отдалечили от ядрото на ГЕРБ - Симеон Дянков, Трайчо Трайков.