Иран е свалил дрон на САЩ, за който елитните революционни гвардейци казаха днес, че е летял над южен Иран, предаде Ройтерс.

Инцидентът поражда страхове от избухване на голям въоръжен конфликт между двете държави.

Хосейн Салами, командир на иранските Революционни гвардейци. 

Гвардейският сайт "Сепах нюз" (Sepah News) предаде, че “шпионският” дрон е бил свален над южната иранска провинция Ормозган, която е на брега на Залива.

Американски дрон Ар Кю - 4 " Глоубъл хок" (RQ-4 Global Hawk).

Докато иранската държавна информационна агенция ИРНА предаде същото съобщение, идентифицирайки дрона като Ар Кю - 4 " Глоубъл хок" (RQ-4 Global Hawk), представител на САЩ, цитиран от Ройтерс, каза че Ем Кю - 4 Си "Тритон" (MQ-4C Triton) на американския флот е бил свален в международното въздушно пространство над Ормузкия проток.

Производителят на MQ-4C Triton, корпорацията "Нортроп Груман" (Northrop Grumman) посочва на уебсайта си , че този вид дрон може да лети над 24 часа без прекъсване на височини над 10 мили (16 километра) с оперативен обсег 8 200 морски мили (14 760 км).

Централното командване на американската армия потвърди, че ирански сили са свалили дрон на САЩ, и определи случая като "непредизвикано нападение", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Армията заяви, че безпилотният разузнавателен самолет е бил "свален от иранска ракетна система земя-въздух, докато е действал в международно въздушно пространство над Ормузкия проток".

"Иранските съобщения, че летателния апарат е бил над Иран, са неверни", каза говорител на Централното командване.

По думите му "това е било непредизвикано нападение срещу американско разузнавателно средство в международно въздушно пространство".

По-рано, вчера, говорителят на американското централно военно командване, капитанът от фрота Бил Ърбан, заяви, че никакви летателни апарати на САЩ не са летели над Иран.

Американските военни потвърдиха в последните дни опит от Иран да свали дрон на САЩ миналата седмица както и както и успешно сваляне на такъв на 6 юни от проиранските сили на хусите в Йемен.

Висш представител на сигурността на Иран каза в сряда, че Иран "ще отговори силно" на всяка нарушение на въздушната му пространство.

“Нашето въздушно пространство е нашата червена линия и Иран винаги е отговарял и ще продължи да отговаря силно на всяка страна, която нарушава въздушното ни пространство", заяви секретар на иранския Върховен съвет за национална сигурност, цитиран от полуофициалната информационна агенция Тансим. 

Напрежението между Иран и САЩ се покачи рязко, откакто миналата година президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от международната сделка за ядрената прогама на Иран от 2015 година и възстанови санкциите срещу ислямската република.

Тръмп заяви днес, че Иран е направил "много голяма грешка" като е свалил  дрона. 

Безпокойствата от възможно военно противопоставяне се засили от нападенията над два петролни танкера Залива на Оман миналата седмица и  на четири танкера на Обединените арабски емирства на 12 май близо до Ормузкия проток, който е един от главните пътища на петролните доставки в света.

САЩ и регионалният им съюзник Саудитска Арабия обвиниха Иран за инцидентите, а той отрече да е отговорен за тях.

Въоръжените сили на САЩ изпратиха самолетоносачи, и стратегически бомбардировачи Б-52 и войски в Близкия изток. Тръмп каза, че не иска война с Иран.

Иран заяви миналата седмица, че той отговаря за сигурността на Ормузкия проток и призова американските сили да напуснат залива.

В знак на протест срещу "максималния натиск" от страна на Тръмп, през май, Иран предупреди, че ще започне да обогатява уран на по-високо ниво, освен ако европейските страни, подписали ядрената сделка, не защитят икономиката му в рамките на 60 дни.

Путин: Ако САЩ използват сила, ще бъде катастрофа

Ако САЩ използват сила срещу Иран, това ще се доведе до катастрофа, като последиците от военно решение много трудно може да се предвидят, заяви днес руският президент Владимир Путин, по време на годишната си "пряка линия", по която отговаря на въпроси на граждани в пряк телевизионен ефир.

"Това би било катастрофа най-малкото за региона, тъй като би довело до взрив на насилие и може би и до увеличаване на числеността на бежанците", каза руският лидер.

Френска мисия

Еманюел Бон, дипломатическият съветник на френския президент Еманюел Макрон, е посетил вчера Иран на фона на нарастващо напрежение между Техеран и Вашингтон в Персийския залив, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"По искане на президента, Бон имаше срещи на високо равнище" в Техеран, "с цел да допринесе за намаляване на напрежението в региона", се казва в комюникето.

Бон си е тръгнал от Техеран вчера в края на деня, уточниха от Елисейския дворец, без да посочат с кого е имал срещи френският дипломат.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".