Дисциплинарната комисия на УЕФА е започнала разследване срещу България за проява на расизъм по време на мача на националния отбор срещу Косово от квалификациите за Евро 2020. Срещата бе в понеделник на националния стадион "Васил Левски" и българскиятг тим загуби с 2:3.

Дисциплинарното производство е по чл. 14 на правилника на УЕФА. Не става ясно какви точно са били расистките обиди, чуди по време на мача срещу Косово, нито от кой сектор на националния стадиотса звучали. Делегатът на УЕФА обаче ги е описал в доклада си от срещата. През второто полувреме на двубоянапрежение имаше в сектор А, който се намира точно под ложите на "Васил Левски". Там имаше и фенове на гостуващия отбор. След намеса на стюардите ситуацията беше овладяна.

Чл. 14 от Дисциплинарния правилник на УЕФА предвижда различни наказания, когато е заведено производство на нарушения. Най-лекото от тях е частично затваряне на стадиона. При рецидив - при първия случай отборът бива наказван с 1 мач без публика и 50 000 евро глоба. При трето и всяко следващо нарушение наказанието вече повече мачове на зактири врати, затваряне на стадиона на отбора, отстраняване от двубой, отнемане на точки или дисквалификация от турнир.

България е била наказвана за расистки скандирания в годините назад. Не е ясно дали УЕФА ще вземе това предвид, но ако да, то има риск домакинската среща на българския национален отбор срещу тима на Аглия на националния стадион да се проведе на празен стадион. Мачът от евроквалификациите за 2020 г. ще се играе на 14 октомври в София.

По традиция гостуванията на английския национален отбор в България се радват на голям интерес и винаги стадионът е пълен. В група А, в която е България, вече беше наложено наказание за расистки обиди. В мача между Черна гора и Англия в Подгорица част от английските национали, сред които Рахийм Стърлинг и Дани Роуз, бяха обиждани, което доведе до санкция за Черна гора. В резултат мачът им срещу Косово бе пред празни трибуни. 

Преди седмица черногорците играха с Косово пред празни трибуни.