Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в поредица от туитове днес обвини Европа, че нарочно обезценява единната си валута. Той взе на прицел и паричната политика на САЩ с подновени нападки срещу тяхната централна банка - Федералния резерв, предаде Ройтерс.

“Еврото и други валути са обезценени спрямо долара, поставяйки САЩ в много неизгодно положение", написа Тръмп, без да посочи доказателства.

Той се позова на публикация на Блумбърг за увеличени туристически посещения в Европа, които според авторите се дължат на поевтиняването на европейските цени за американците. 

Президентът разкритикува и Управлението на Федералния резерв (УФР), че държи американските лихви твърде високи:

"Водещите лихви на УФР са твърде високи, в добавка към нелепото затягане на паричната политика. Те понятие си нямат!"

Поевтиняването на валутата на една страна стимулира износа й, защото повишава ценовата му конкурентоспособност. Поскъпването на собствената валута има обратен ефект. Повишаването на лихвите (цената на кредита) води до повишаването на обменния курс на съответната валута.

Досега САЩ обвиняваха открито само Китай, че умишлено подценява валутата си в полза на своя износ, от което трупа търговски излишък, а САЩ - разширяващ се търговски дефицит.

Федералният резерв, чиято независимост се смята за ключова за икономическата стабилност е под натиск заради търговските войни, които води администрацията на Тръмп и други признаци за потенциално икономическо отслабване на САЩ, коментира Ройтерс.

Очаква се Резервът да обяви намаляване на лихвите в близките дни възоснова на последните данни за заетостта и инфлацията.

 

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Луд умора няма.

Луд умора няма.
Чичо Хаджи's picture
Чичо Хаджи
chris_vicom

Този Доналд

Явно е много тъп, щом смята всички ни за кретени.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.