Десет - това е окончателният брой кандидати за поста на лидерката на Консервативната партия във Великобритания и премиер Тереза Мей, съобщи Би Би Си и представи кратко видео с предложенията на петима от тях.

Днес изтече срокът за номинации, след като Мей подаде оставка от партийната си позиция на 7 юни. Предстои дълга процедура, в която депутатите на торите ще проведат серия от гласувания. Целта е да се отсеят номинациите и до финална битка да стигнат само двама. Това трябва да се случи на 20 юни. Един от избраните от тях ще наследи и премиерския пост във Великобритания до провеждане на нови избори.

Във финалното състезание излъчените претенденти ще се борят за "сърцата" на членовете на Консервативната партия. Около 160 000 партийци ще имат 1 месец да гласуват - от 22 юни до 22 юли, показва графиката на процедурата на Би Би Си. 

Ето и 10-имата кандидати, някои от които вече започнаха кампаниите си и преди обявяването на окончателните номинации:

Майкъл Гоув - министър на екологията 

Мат Ханкок - министър на здравеопазването

Марк Харпър - бивш министър по имиграцията

Джереми Хънт - външен министър

Саджид Джавид - вътрешен министър

Борис Джонсън - бивш външен министър и бивш кмет на Лондон

Андреа Лийдсъм - бивш председател на Камарата на общините

Естер Маквей - бивш министър на труда и пенсиите

Доминик Рааб - бивш министър по "Брекзит"

Рори Стюард - министър по международното развитие 

За да бъде допуснат до вътрешнопартийното състезание, всеки от претендентите трябваше да бъде номиниран от свой колега, номинацията да бъде защитена от друг и да има подкрепа на поне още 6-има депутати.

Сам Гиймах, единственият кандидат за председател на торите, които подкрепя провеждането на втори референдум за "Брекзит", се оттегли малко преди официалният срок за номинации да изтече. Причината - не е имал достатъчно време, за да събеде подкрепа за себе си, съобщи Би Би Си.

Според публикации в британската и европейската преса един от фаворитите е Борис Джонсън. Очаква се негов пряк конкурент да е Майкъл Гоув. Така Гоув може за втори път да се опита да застане на пътя на Борис Джонсън в борбата за лидерството, както непосредствено след референдума през 2016 г., когато Джонсън пак се смяташе за фаворит, но се отказа по неясни и досега причини.