"Никой не оспорва авторитета на другаря Сергей Станишев. Той може да ни представлява в ръководството на някой от органите на Европейския парламент, не виждам нищо драматично". 

Така новият евродепутат от БСП Петър Витанов, който бе избран за председател на делегацията на БСП в Брюксел, коментира пред БНТ избора си. Темата за него бе повдигната на последното заседание на Националния съвет на левицата в събота от "вътрешната опозиция" на лидерката в оставка Корнелия Нинова. Според социалисти въпросното решение да се предпочете младият Витанов пред президента на Партията на европейските социалисти е било спуснато и е част от войната на Нинова срещу Станишев. 

Самият Витанов обясни, че изборът му е бил вътрешен, направен сред петимата избрани евродепутати от БСП. Критиките новият евродепутат пък нарече обидни, "особено когато такъв тип полемики" идват от собствената му партия. Конкретно Витанов визира социалиста Георги Гергов, който се изказа най-директно.

"Не познавам другаря Гергов, огорчен съм в известна степен, тъй като се занимавам с международна дейност от доста години", заяви Витанов по повод изказването на Гергов, че той дори не знае къде са Брюксел и Страсбург, където е Европарламентът.

Витанов обясни, че между петимата евродепутати от левицата няма разнобой и всички ще работят заедно, ще следват и документа "Визия за Европа", с който БСП се яви на евровота. 

„Безспорно трябва да се подобри координацията между нашата група, като евродепутати, и ръководния орган на БСП – Националния съвет“, призна обаче той. 

И сподели, че не вижда нищо драматично в загубата на евроизборите от БСП.

„Очевидно е, че не сме успели да убедим хората, защото избирателната активност беше изключително ниска. Ние не сме доволни от изборния резултат, но сме единствената партия, която повиши гласовете за своя подкрепа и има повече евродепутати, спечелихме в няколко областни центрове“, каза още Петър Витанов, повтаряйки "официалната версия" на "Позитано" 20 за изборния резултат на БСП.