Няма на света религиозна общост, която да използва насилие, терор и подтисничество и да се оправдава, че е "Божие оръжие", заяви в безпрецедентно остра критика към джихадистите папа Франциск, който пристигна в Албания, съобщи Ройтерс.

Папата отслужи меса в Тирана.

Папа Франциск, който бе на 11-часово посещение в Албания, похвали мирното съвместно съществуване между вероизповеданията в доскоро най-затънтената комунистическа държава.

"Никой да не се прави на щит на Господа, когато планира или извършва актове на незачитане и насилие. Никой да не използва религията като оправдание на собствените си действия, накърняващи достойнството на човека и основните свободи", каза папата. Според светия отец албанската политическа система и хармоничното съжителство между религиите, изповядвани в Албания, може да послужи за образец.

Десетки хиляди посрещнаха папа Франциск в Албания...

 

... някои от тях се пазеха от силното слънце със знаменцата с лика на светия отец.
Главата на Римокатолическата църква специално изтъкна поведението на албанските политически и религиозни водачи.

"Атмосферата на уважение и на взаимно доверие между католици, православни и мюсюлмани е ценно благо за страната и има особено значение в нашата епоха", изтъкна той. По думите му истинското религиозно чувство е "изопачено от екстремистките групировки, които деформират разликите между различните вероизповедания и ги превръщат в опасен фактор и инструмент за противопоставяне и насилие".

Папа Франциск направи обръщението си на открито въпреки заплахите, отправени преди няколко дни от джихадистите, че ще го убият в Албания. Той не разреши на охраната да използва брониран папамобил, а бе в кола без покрив, от която приветстваше десетките хиляди, стекли се да го посрещнат.

"Албания показва, че мирно и плодотворно съжителство между хора и общности от различни религии е не само желателно, но и възможно и реалистично. Това е нещо, което трябва да се пази и подхранва всекидневно, като се възпитава уважение към различията и отделните идентичности", подчерта пастирът на над 1,2 милиарда католици по света.

"В свят, който върви към икономическата и културната глобализация, трябва да се положат всички усилия растежът и развитието да са от полза за всички, а не само за част от населението. Развитието няма да е истинско, ако не е устойчиво и справедливо т.е., ако забравя правата на бедните и не опазва околната среда", предупреди папа Франциск.

Католическият пастир както винаги бе особено добре разположен към журналистите в самолета.
60 процента от албанците са мюсюлмани, а само 10 на сто от тях са католици. По времето на комунистическия диктатор Енвер Ходжа са били разрушени над 2000 православни и католически църкви в страната, съобщи Ройтерс. Решението на светия отец Албания да е първата европейска държава, която той посещава, а не друга страна с огромен процент католици, е мотивирано от стремежа да се вдъхне увереност и на най-бедните и неглижираните на Стария континент, отбелязва агенцията.