Датата 1 юни 2019 г. ще остане в историята на тежката категория на бокса. Носителят на три световни титли Антъни Джошуа беше победен за първи път в кариерета си, при това от абсолютен аутсайдер - Анди Руис-младши (29 г., 33 победи, 1 загуба, 22 нокаута).

Мексиканецът спечели с технически нокаут в седмия рунд и отне златните пояси на британеца. Невероятно, но факт! Нюйоркската зала "Медисън Скуеър Гардън" беше арена на още един велик сблъсък в бокса, на още една сензация.

Руис едва беше намерен за съперник на Джошуа (29 г. 22 победи, 1 загуба, 21 нокаута) на 1 юни, след като първоначално договореният Джарел Милър (САЩ) даде положителна допинг проба.

В третия рунд първо Анди Руис беше пратен в нокдаун (горе) и тогава изглеждаше, че много скоро срещата ще приключи. Той обаче си стъпи на краката бързо и на свой ред прати съперника си на пода. Не веднъж, а два пъти. Гонгът спаси шампиона.

Нататък двубоят вървеше равностойно. Личеше, че Джошуа е разклатен и се нуждае от време, за да се съвземе и навлезе в ритъм. Шестият рунд беше за Анди.

В началото на седмия Руис още два пъти постави Джошуа в безпомощно състояние и след втория съдията прекрати срещата. Малко след това вдигна ръката на мексиканеца. 

Секунди след това съдията прекрати мача.

Англичанинът получи малко повече време и беше питан дали може да продължи. Той остана недоволен от решението на рефера, но личеше, че не е особено адекватен макар и на крака край въжетата след двете поредни канонади от удари, които получи.

Това беше първият мач на Джошуа извън Европа и той му донесе тежко поражение. Най-вероятно до края на годината ще има реванш между двамата - поне това бе обявено от двата щаба. Дотогава дивизията има нов шампион и това внася нов ред.

Еди Хърн, промоутърът на детронирания шампион, заяви, че клаузата за реванш се активира, а втората среща ще бъде във Великобритания в късната есен.