"Ливърпул" за шести път в историята спечели купата на шампионите. На финала на стадион "Уанда Метрополитано" в Мадрид "червените" победиха дебютанта в тази фаза "Тотнъм" с 2:0 с голове на Мохамед Салах от дузпа и Дивок Ориги - в началото и края.

След два загубени финала в Шампионската лига, треньорът Юрген Клоп най-сетне качи най-високия връх. Изграденият от него тим на "червените" надигра своя опонент - с толкова, колкото му трябваше. "Ливърпул" спечели битката най-вече с тактика, опит и самочувствие.

Почетино и Клоп сред края.

Преди мача имаше минута мълчания в памет на загиналия в автомобилна катастрофа Хосе Антонио Рейес, бивш футболист на "Севиля", "Арсенал", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" - тимът, на чийто стадион бе двубоят.

В състава на "Ливърпул" нямаше изненади. За "Тотнъм" след дълго отсъствие в титулярния състав започнаха Хари Уинкс и Хари Кейн. Много бързо пролича, че вторият не е играл цяла пролет.

Началото бе шоково за всички, които гледаха, независимо къде. "Ливърпул" направи атака от центъра, Садио Мане опита центриране и топката срещна ръката на Муса Сисоко. Бяха изминали 20-ина секунди. Словенският съдия Дамир Скомина не чака и миг - дузпа. Това е най-бързо отсъдения наказателен удар в историята на шампионския финал.

Този рефер е известен със склонността си да посочва бялата точка в такива сутации, независимо че някои не са съгласни. А Мохамед Салах не остави шанс на Юго Лорис - 1:0 във 2-ата минута.

"Тотнъм" опита да отвърне. В следващите минути се играше по-често в половината на "Ливърпул", но без никакви опасности за Алисон. От средата на полувремето "червените" изнесоха действията по-далеч от вратата си. Сон получи добър извеждащ пас, но беше блокиран преди да има възможност да стреля.

Голови възможности нямаше и за двата отбора. Всичко вървеше добре за "Ливърпул" и лошо за "шпорите". До края на полувремето тимът на Юрген Клоп беше по-добрият на терена.

Зрителка нахлу на терена през първата част. Нека някой да каже, че футболът не е красив и атрактивен.

Второто полувреме започна с повече динамика. "Ливърпул" даде да се разбере, че не иска да разчита само на един гол, а "Тотнъм" имаше добър шанс чрез Деле Али. И отново - всичко вървеше за "червените". Когато лондончани успяваха да излязат от пресата на съперника, не съумяваха да стигнат до нищо сериозно в атака.

В средата на втората част Маурисио Почетино пусна в игра героя от реванша с "Аякс" - Лукас Моура.

В 69-ата минута "Ливърпул" можеше да реши всичко, но влезлият като смяна Джеймс Милнър не уцели вратата след хубава атака на Садио Мане - може би играчът на мача.

Хилядите фенове, които останаха без билети в Мадрид, гледаха мача така.

В 80-ата минута Алисон спаси последователни удари на Сон и Лукас Моура. Пет минути по-късно го направи отново - и му беше значително по-трудно при шут на Кристиан Ериксен от пряк свободен удар.

И в 87-ата минута Дивок Ориги реши пореден мач на "Ливърпул" този сезон - най-важният. И втори пореден в Европа след полуфинала с "Барселона". Клоп отново заложи на тарана от скамейката и той не го разочарова с кинжален гол - 2:0. До края "Тотнъм" вложи всичко, но Алисон показа, че не е като предшественика си Лорис Кариус да прави подаръци.

Не стана финал като миналогодишният, още по-малко като спектаклите в полуфиналите с участието и на двата отбора. Но това е по-скоро очаквано, предвид залога и фактът, че съперниците се познават отлично.

Победителите не ги съдят - "Ливърпул" заслужено е на върха. "Тотнъм" страда, но изпраща чудесен сезон, в който му се случиха много хубави неща.

По време на коронацията на шампионите от колоните зазвуча химна "Никога няма да останете сами", а стадион "Метрополитано" засия в червено. Играчите и феновете дълго пяха заедно - магията и харизмата на този клуб, който точно заради това никога няма да остане сам. Каквото и да му се случва.