Висш представител на министерството на отбраната на САЩ вярва, че Русия тайно провежда ядрени опити с малка мощност, предаде "Файненшъл Таймс".

Генерал-лейтенант Робърт Ашли, който е директор на американска агенция по сигурността, отправи обвиненията на реч пред института "Хъдсън" в сряда и добави че не може да предостави повече подробности. 

"Съединените щати вярват, че Русия вероятно не се придържа към „нулевия“ стандарт за съблюдаване на мораториума на изпитания на ядрено оръжие", обясни Ашли.

Става въпрос за клаузите по "Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити"  (ДВЗЯО), който Русия ратифицира през 2 000 г. САЩ и осем други ядрени оръжия не са страни по споразумението.

Москва не реагира веднага на обвинението, но ръководителят на комисията по отбрана в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Владимир Шаманов отбеляза пред информационната агенция "Интерфакс", че Ашли "трудно може да направи по-безотговорно изказване".

"Ядрените опити не могат да се провеждат тайно", заяви той. "Подобни изказвания разкриват, че професионализмът на армията систематично се разпада в Америка", допълни Шаманов.

Ръководителят на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити Ласина Зербо сподели пред репортери, че коментарите на Ашли "най-вероятно са преувеличени".

"Уверени сме, че всякакъв значим военен тест на експлозиви ще бъде засечен. Все още не сме получили подобен сигнал и очакваме допълнителни доказателства", съобши Зербо. 

Той също критикува коментара на представителя на правителството на САЩ, предвид нежеланието на Щатите да ратифицират ДВЗЯО.

"Не сте готови да ратифицирате ДВЗЯО, но настоявате някой друг да се съобразява с него, затова посочвате споразумение, което смятате за важно. След като договорът е важен, защо не се присъедините?", попита Зербо.