Пилотът на лека авиационна техника Румен Иванов загина в района на мъглижкото село Юлиево, община Мъглиж в сряда сутринта.

Сигналът за катастрофата е получен около 8:30 часа днес, като на този етап точните обстоятелства не са ясни, съобщава бТВ. Загиналият пилот е изпълнявал селскостопански полет с мотоделтапланера си, като малко след излитане двигателят е отказал. При опита за аварийно кацане колесникът е закачил дърво и е последвало преобръщане с фатален изход.

Загиналият пилот е бил изключително опитен. Той е един от основателите на делтапланеризма в България и собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната.

Окръжна прокуратура - Стара Загора е образувала досъдебно производство по случая, назначени са експертизи, разпитват се свидетели.

Това е пореден инцидент в леката ни авиация. Последният беше в събота, когато край Ихтиман падна малък самолет и загинаха мъж и жена.

В края на април други двама души загинаха, след като самолетът им се разпадна във въздуха над пловдивското село Оризари.

В началото на същия месец цяло българско семейство загина в Северна Македония, след като машината им се разби в планински масив.

"Пилотът, който загина край Мъглиж, се е ударил в дърво и се е сринал при аварийно кацане. 60-годишният мъж е управлявал мотоделтапланер. Той е изпълнявал авиохимически полет, при който е обработвал земеделска земя. При аварийно кацане пилотът се е ударил в дърво и се е сринал."

Това заяви директорът на Специализираното звено за разследване на авиационни събития (СЗРАС) към Министерство на транспорта Христо Христов, цитиран от "Фокус".

Загиналият пилот Румен Иванов е бил с много голям дългогодишен житейски професионален опит в летенето.

"Той е бил инструктор и е обучил много пилоти. Освен това е бил и производител на леки летателни средства и професионалист в конструирането им. В авиацията и най-големите професионалисти допускат грешки, едни от неумение, а други при прекалено много голямо самочувствие“, посочи още Христов.

"Едва ли е пилотска грешка, вероятно причината е друга", коментираха пред БТА колеги на загиналия пилот.