Ръководството на БСП ще предложи на Националния съвет да се започне процедура за избор на председател на партията. Това заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в първия си коментар след загубата на европейския вот. Самата тя ще се яви на този избор. Заседанието на пленума ще се проведе утре.

"Не можете да считате, че съм председател в оставка. Няма правила за избор на нов председател", каза Нинова.

И допълни, че такива ще изработи Националният съвет. 

Определянето на нов лидер на партията за първи път би се провело по последните правила в устава на БСП, променен след като Нинова я оглави. Предвижда се това да стане чрез пряк избор, в който да участват всички членове на партията. 

Най-голямата тревога на Нинова е ниската избирателна активност на евровота.

"Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука защо всички нас хората не ни харсват. Ниската активност представялва и слаба легитимност, и слабо представителство. Всички взети заедно ще представляваме по-малко то 2 млн. българи. Ниската активност прави значим корпоративния вот", каза Нинова.

Тя изтъкна, че БСП е единствената партия, която качва гласовете си в абсолютна стойност - от 424 хил. гласа на евровота през 2014 г. до 450 хил. гласа сега.

"Не е вярно, че ядрото на БСП не са гласували. 450 005 гласа - това е ядрото. Другото е неуважение към тях. Само ние увелиаваме броя на депутатите си", каза още Нинова.

БСП ще проведе и общински, и областни конференции, на които да се направи анализ на изборите и да се избере ново ръководство. Според Нинова всичко това ще свърши след около два месеца и няма да повлияе на подготовката за местните избори.