През 50-те и 70-те всякакви психиделични вещества са изследвани за потенциала им да помагат срещу алкохолизма. Сега учени отново започват да изследват казуса.

Още тогава някои откриват връзка между намаляването на алкохола след вземане на ЛСД - макар и не консистентна. Сега изследователи от Медицинския университет "Джон Хопкинс" в САЩ отново установиха това чрез анкета.

В нея участват 343 души, събрани чрез социалните мрежи и сайтове, занимаващи се с обсъждане на наркотици и изследвания. Те са предимно бели мъже, американци, и всички са имали проблем с алкохола в последните 7 години.

72% са покривали критериите за алкохолизъм, 74% признават употреба на ЛСД или псилоцибин, психоактивната молекула в халюциногенните гъби.

62% от тези, експериментирали с наркотиците, са търсели духовно преживяване или са се опитвали да проумеят психологическото си състояние. Само 10% са се надявали да намалят алкохола.

Изследването показва драматична промяна в броя напитки, които хората употребили година след средна до силна доза ЛСД или псилоцибин. 83% вече не били алкохолици, 28% твърдели, че причината е, че наркотикът е довел до промяна в начина им на живот.

Изследването, подчертава проф. Матю Джонсън от екипа, показва корелация, а не каузация. Според него действието на наркотика е сравнимо с резултатите от психотерапия. Но макар изследването да не доказва, че ЛСД и "магическите" гъби лекуват алкохолизма, то може да доведе до повече внимание от научната общност. А с по-облекчените условия за изследване на нелегалните наркотици, може да се развие медицинската им употреба за всякакви пристрастявания.