Реформаторският блок поиска отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров от случая "Корпоративна търговска банка". Това стана ясно на пресконференция на блока във Варна.

Причината е, че според реформаторите българската прокуратура в лицето на обвинител №1 , се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследването на казуса с КТБ. От блока поискаха още действията на Сотир Цацаров да бъдат разследвани, а гарантираните депозити до 196 000 лв. да бъдат незабавно възстановени.

Веднага след формирането на бъдещото ново правителство трябва да бъде избран нов гуверньор на БНБ, смятат в РБ. Процедурата по избора трябва да допуска за участие в конкурса и чужденци. Според десните това е позната практика по света. Те посочиха за пример Великобритания, където управителят на централната банка е канадец.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев разкри, че от 150 юридически лица, получили кредити от КТБ, 59 нямат нито един назначен служител.

„Ако има задкулисие и разказ за бъдещи парламентарни договорки, то евентуална коалиция между ДПС и ГЕРБ може да бъде коалиция КТБ за прикриване на всичко, което се е случвало с тази банка. Банка, която е била имунизирана от проверки и пазарни механизми, за да може да обслужва задкулисието на властите“, каза Петър Москов.

Реформаторите смятат, че за оздравяването на КТБ е недопустимо да се използват пари от държавния бюджет.