Медицинската марихуана помага на децата с аутизъм, като намалява агресивното поведение и подобрява социалните им реакции, установи израелско клинично изследване.

Групата изследователи от медицинския център "Шааре Зедек" в Йерусалим провели тестове със 150 деца с аутизъм, разделени в три групи. Първите получили пласибо, вторите - екстракт от цяло растение, а третата група - чиста смесица между канабидиол и тетрохидроканабинол в отношение 20-1.

Канабидиолът е основната съставка в медицинската марихуана. Тя е ключова както като лек срещу гаденето и цялостното състояние при хората на химиотерапия, така и срещу глаукома, множествена склероза и други заболявания.

Тетрохидроканабинолът е веществото, което "напушва", но в малки количества, комбинирани с канабидиол, също има лечебни свойства.

И двете групи деца са показали значително подобрение в сравнение с тези, които са били на пласибо.

Това обаче не означава, че родителите не трябва да са внимателни.

"Хиляди родители вече лекуват децата си с канабис, на базата на слухове за това изследване. Не искам да са повече", обяснява водещият д-р Ади Аран, директор на педиатричната неврология в медицинския център.

Трябва повече данни за ефекта на медицинската марихуана върху децата, смята той.

В щата Охайо, САЩ, междувременно обсъждат аутизмът и хроничното безпокойство да бъдат включени като заболявания, за които може да се изпише медицинска марихуана.