"Щом и на папата намираме кусур в България, просто не знам Господ, ако слезе, какво ли и на него ще му измислим".

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред бТВ. Така той коментира слуховете, че при посещението си папа Франциск е искал да приемаме повече мигранти.

"Това е световно събитие, за втори път в България идва папа. Изчиства се негативен образ, който ни бяха създали, без да има България вина.

Три дни без нито един проблем се справихме. Той нарича нашият патриарх "брат, свят човек".

Отправи едно прекрасно послание за св. св. Кирил и Методий.

Говори за мостовете и свързаността. Изрично каза да се строят мостове, пътища, тази свързаност. Това е културната ни свързаност, образователната ни свързаност.

Отправи призив да се отнасяме добре с мигрантите. Няма добър човек, който на бягащия от война или от природно бедствие да не му даде подслон. Сега, представете си, навън има ураган и някой дойде тук, ние да не го подслониме ли!? Нелегалната емиграция е друго", каза Борисов.

И определи слуховете за тайни послания на папата като "измама, внушение, гадост".

На въпрос за искането на БСП той да излезе в отпуск, докато трае предизборната кампания, Борисов допълни:

"... И пратен в Белене и убит! Така са постъпили с дядо ми."

И заяви:

"Ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват."

Борисов оправда всички свои обиколки в страната, като заяви, че просто върши работа.

"Нямам нито едно партийно мероприятие", заяви министър-председателят.

И припомни, че се занимава с болници, училищни автобуси и т.н.

"9 млн. дадохме предизборно за машинно гласуване, което те искат", каза още Борисов.

Премиерът допълни, че земеделският министър Румен Порожанов бил готов да подаде оставка, стига той да му я поиска, заради замесването на името му в скандала "Апартаментгейт". (Става въпрос за материали на "Труд" че Порожанов е купил огромен апартамент на ниска цена в престижен квартал на София, базирайки се на имотната декларация на министъра пред Сметната палата през 2017 г. В нея Порожанов посочвал, че е купил апартамент от 247 квадратни метра през 2004 г. За него е платена сума от 54 016 лева. Сметките показват, че квадрат от жилището му е струвал едва 218 лева, което е далеч от пазарните цени на имотите в столицата дори през 2004 г., б.р.

Борисов каза днес, че тогава Порожанов не е бил на достатъчно висока обществена длъжност, която го задължава да декларира придобивките и че е имало друго правителство, което "да го хване и да го накаже".)

Според Борисов обаче Порожанов се справя добре с много от въпросите. Премиерът заяви, че програмата за къщи за гости е добра, защото е насочена извън големите круроти. И изтъкна, че върви проверка за хора, които са се възползвали от това.

"Всеки, който не е изпълнил бизнес-плана си, връща парите и се конфискува в полза на държавата", каза Борисов.

Все пак изтъкна, че при най-малката нередност Порожанов ще бъде отстранен. За пореден път Борисов заяви, че има пълна свобода на словото, тъй като всички медии пишат за тези скандали.

Самият той силно не харесвал унизителния арест на Десислава Иванчева. Според него обаче за службите това е "обеца на ухото""Впоследствие арестите, които гледах, бяха много семпли и точни. Надявам се, че си взеха поука.. Вмнимателно, без никакво парадиране, без шум". 

На въпрос дали има доверие към шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Борисов заяви, че на него доверие му е гласувал парламентът.

А на въпрос има ли доверие в председателя на на Върховния касационен съд Лозан Панов, той отсече "Не!". И повтори тезата, казвана неведнъж от представители на ГЕРБ, ДПС и прокуратурата, че Панов се изявява като политическо лице.

"Той трябва да си гледа съда - да седи криво или както иска, но да съди право!"

За Борисов апартаментът на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев (част от него изобщо не е декларирана, друга е незаконна, а цената е съмнително ниска за тризонет, б.р.) и на Лозан Панов (апартаментът на жена му е купен, преди двамата да се познават, б.р.) "са два абсолютно идентични случая".

Той критикува и Вера Йоурова - комисар по правосъдието, която изрази лично мнение, че мониторингът не трябва да отпада. 

"Ние имаме точно ясно разписано какво се иска от нас, всичко това ще бъде изпълнено в следващите дни в парламента, нямам колебания".

Така Борисов коментира дали скоро ще отпадне мониторингът върху България.

Попитан дали вижда в президента Румен Радев свой основен противник премиерът заяви:

"Само на президента Радев реагирам. Той е държавен глава. Той е първата власт. Когато се построяваме първо застава държавният глава, след него шефът на парламента. Първият човек в държавата. Не приемам първия все да казва, че не е от властта. БСП ми прави сметка в ЦИК дали съм с кола, дали съм с метро. То важи и за него. Когато си изпратиш шефа на пресцентъра четвърти в лисата на БСП имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе в отпуска?"

Борисов заяви, че ГЕРБ е от партиите за пример в ЕНП. И се сети за един от сегашните кандидати, когото гледал, че прави изказвания срещу него - "един посланик в ООН". Който много му се молел преди години да остане на служба.

"И сега прави изказвания по мой адрес!... Имаше един посладиник в ООН - като знам 5, 6, 7 години как клечеше, как се молеше да стои там - в Ню Йорк! Просто толкова двулични хора!

Молят се бе, молят се да стоят там на заплaти: „Ама, моля ти се! Ма ти си най- готиният бе, ти си толкова голям“.

Викам, аз знам кой съм – ти кажи какво искаш...“ Този се сетих, че го видях..."

А сега минал в друга партия... 

(В момента бившият ни посланик в ООН Стефан Тафров е втори в листата на "Демократична България - б.р.)

Борисов заяви, че при никакви основания няма да подава оставка след изборите, защото това се европейски избори. И отново се аргументира с големите разходи около изборите.

"Не можах нищо да си кажа за реклама. Толкова неща правиме добри".

Това заяви накрая Борисов.