Руски издания коментират отношенията между Русия и САЩ и отражението им върху актуални проблеми от световния дневен ред, съобщи БТА. Москва и Вашингтон рязко активизираха двустранните контакти на високо равнище, отбелязва "Ведомости", но експерти на вестника предупреждават да не се очакват пробиви от възобновения диалог.

Президентът на Русия Владимир Путин може да се срещне на 14 май в Сочи с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, след като американският политик разговаря там с външния министър на федерацията Сергей Лавров, припомня вестникът вчерашното изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.
Диалогът Путин -Тръмп бе подновен в началото на май по инициатива на американската страна, пише "Ведомости" за телефонния разговор между двамата лидери, обсъдили по-специално възможността за продължаване на договора СТАРТ-3 за ядрено разоръжаване и проблемите около Украйна и Северна Корея. Кремъл съобщи, че Путин се е обявил против намесата на САЩ във вътрешните работи на Венецуела, а според държавния секретар на САЩ Майк Помпео Тръмп е заявил, че Русия трябва да се изтегли от южноамериканската страна, посочва изданието.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че Кремъл "отпуска кредит на последна надежда" за режима на Николас Мадуро във Венецуела, пише "Московский комсомолец". Пенс - "дясната ръка" на Доналд Тръмп, отново нарече Мадуро диктатор без никакво право на власт и разкритикува страните, които го подкрепят. В реч вчера на конференция на неправителствена организация, занимаваща се с отношенията между американските дъргави, той предположи защо Техеран и Москва подкрепят сегашния строй в Боливарската република. Политикът обвини властите на Иран и на Русия в стремеж да превърнат Венецуела в "плацдарм" за прокарване на собствените им интереси в региона.

"Русия иска позиции в това полукълбо и във Венецуела . . . А Иран има нужда от сигурно пристанище за терористи", заяви Пенс, цитиран по РИА Новости.

САЩ препоръчаха на ЕС да купува газ от "демократични източници", отбелязва в заглавие "Известия". Вашингтон е разтревожен от всяко развитие в осъществяването на руско-германския проект "Северен поток-2". Европа трябва да купува горива от "демократични източници" - това заяви във вторник на икономически форум в Брюксел посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд, пояснява всекидневникът.

Дипломатът нарече всичко, целящо да продължи строителството на газопровода, "невярна посока", а Русия - "зловреден играч". Той изтъкна, че енергийната сигурност заема важно място в отношенията между САЩ и ЕС, чиято основа остава много здрава и непоклатима. Сондланд нарече връзките между Европа и САЩ "много дълготраен и стабилен съюз", в който са допустими "трудни разговори".

САЩ неведнъж критикуваха строежа на газопровода и обещаваха санкции за страните - участнички в проекта. През април вицепрезидентът Пенс заяви, че осъществяването на "Северен поток-2" ще превърне германската икономика в заложник на Москва. На 3 май посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел за пореден път заплаши германските компании със санкции за участие в този проект. Предишни негови закани с ограничения за германския бизнес възмутиха Берлин и предизвикаха голям скандал, добавя "Известия".

Иран допуска да създаде съвместно с Русия и Турция финансов механизъм, чрез който да заобикаля санкциите на САЩ. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, като напомни за европейския инструмент в подкрепа на търговския обмен ИНСТЕКС, пише "Економика сегодня".
Зариф спомена и създадения вече в Иран аналогичен на ИНСТЕКС механизъм, наречен STFI, за който Техеран уведоми ЕС и обясни, че Вашингтон продължава заплахите да възпрепятства търговията между Иран и Европа. 

Съвместният механизъм за разплащания ИНСТЕКС бе регистриран от Франция, Германия и Великобритания, които нямат намерение да прекъсват търговските си отношения с Иран и смятат да се придържат към Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма. Освен това европейските държави приканиха Китай и Русия да продължат търговията с Иран на законна основа след едностранното излизане на САЩ от ядрената сделка, пояснява бизнес изданието.

САЩ решиха да въвлекат Арктическия съвет в кампанията срещу Русия, пише "Взгляд" в коментар за приключилия във Финландия форум на регионалната организация. Шефът на държавния департамент на САЩ Майк Помпейо твърди, че Арктическият съвет вече разглежда по-внимателно "заплахата от страна на Китай и Русия" - "нарастващия риск" Москва и Пекин да милитаризират Арктика. След министерската среща на Съвета Помпейо заяви, че участниците са успели "да повишат осъзнаването на заплахите за сигурността", създавани в Арктика от Китай и от Русия. Той нарежда този резултат сред "най-важните неща", постигнати на заседанието. Русия членува в Арктическия съвет, а Китай има статут на наблюдател в организацията, уточнява "Взгляд".