Иракското правителство пое ангажимент да защитава по адекватен начин американските интереси, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео тази нощ в Багдад, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Помпео пристигна на необявено посещение в Ирак и се срещна с президента Бархам Салим и с премиера Адел Абдел Махди. 

"Подчертахме важността на уверението на Ирак, че е в състояние да защитава по адекватен начин американците на негова земя", каза Помпео пред журналисти. "Иракските ръководители са наясно, че това е тяхна отговорност", добави той. "Причината да дойдем в Багдад са информациите за ескалация в действията на Иран", продължи държавният секретар.

Той каза, че целта на визитата му е да демонстрира подкрепата на САЩ за суверенен и независим Ирак, който не е под влиянието на съседен Иран, посочва Асошиейтед прес.
Вчера Помпео отмени планирано посещение в Берлин заради "въпроси, свързани с международната сигурност", напомня Ройтерс.
САЩ обявиха, че изпращат военноморска група начело със самолетоносач в Близкия изток в отговор на "заплаха от сили на иранския режим" и че има ескалация в действията на Иран.
Помпео отпътува от Ирак след визитата, продължила четири часа.

САЩ решиха да изпратят самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток, след като получиха данни от разузнаването, че Иран е разположил балистични ракети с малък обсег на кораби във водите край бреговете си, предаде Асошиейтед прес от Вашингтон, като се позова на американски служител.
Разполагането на ракетите е било сред редица индикации, че Иран може би обмисля подготовка на нападение срещу американските сили в района, добавил служителят, пожелал анонимност.
Белият дом съобщи в неделя, че ударна военноморска група начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и група бомбардировачи ще бъдат разположени в Близкия изток. Президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън каза, че има "тревожни индикации за ескалация", но не уточни какви са те. 

Иран ще се откаже от някои "доброволни ангажименти", поети от него в сделката за ядрената му програма в отговор на неспособността на останалите страни в нея да противодействат на американския натиск, но няма да се оттегли от сделката, заяви външният министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.
Вчера ирански държавни медии съобщиха, че иранското правителство ще изпрати писмо до страните, подписали споразумението с Техеран - съюзниците на САЩ Великобритания и Франция, както и Русия и Китай, за да им опише подробно плановете си да "намали ангажиментите си" по сделката. Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението преди година. 

"Бъдещите действия на Иран ще бъдат изцяло в съответствие с ядрената сделка, от която Ислямската република няма да се оттегли", заявил Зариф, цитиран от държавните медии. "Европейският съюз и другите нямат сила да противодействат на американския натиск, затова Иран няма да изпълнява някои доброволно поети ангажименти", добавил той.