Навръх Гергьовден, въпреки натоварената си програма, премиерът Бойко Борисов се появи (съвсем очаквано за организаторите - б.р.) насред протест в Пловдив. Причината за демонстрацията - от месеци местни хора в район "Северен" протестират срещу планове да се застрои парк зад хотел "Санкт Петербург". Причината за появата на Борисов - да обещае, че паркът ще си остане парк и строителство няма да има. Въпреки че новината бе съобщена лично и на живо, хора носеха листове с думите "Бойко Спасител". След обещанието пък скандираха "Победа". Чуваха се и реплики "Само на вас вярваме".

По време на "живото предаване" от фейсбук профила на министър-председателя се чу, че гражданин пита "къде да тези мишоци от мествата власт", които трябвало да отговарят за процесите и строежите, а не премиерът. На това Борисов отвърна, че местните власти в днешния ден имали важна работа, не уточни каква. Оказа се в крайна сметка, ме на място е районният кмет. На когото премиерът препоръча "да остане да му бият по един шамар, че хората да се успокоят".

Историята се точи от март месец, а в средата на април при протестиращите бе и омбудсманът Мая Манолова. Тогава тя се ангажира да поиска пълна проверка за това кой, как и защо е издал разрешителните за строеж в парка зад парк-хотел „Санкт Петербург“ в кв. „Кършияка“ в Пловдив. Обеща, че сле края на проверката ще сезира и прокуратурата, ако има данни за извършени закононарушения. 

Протестиращите настояват община Пловдив да си върне обратно собствеността на парка и да запази статута му, да се възстановят и облагородят зелените площи, както и публично да се обяви кой е виновен за изсичането на дърветата в него.  „След направена проверка на кадастралната карта от институцията на омбудсмана за това как изглежда имота в нея, какво се предвижда по общия устройствен план и какви са намеренията по подробния устройствен план, мога да кажа, че е имало опит да се промени предназначението на парка – от зелена площ да стане обслужващо строителство, т.е. да бъде застроен“, каза тогава Манолова. 

Според документите имало съсобственост на терена, в който протестиращите се притесняват, че ще се строи - между Министерството на отбраната и община Пловдив. 

"Пловдив ще остане зелен и в плана на града това остава парк. Уверих жителите на пловдивския район „Северен“, че няма да се допусне застрояване, с което хората да бъдат ощетени от гледна точка на парковете. Другото нещо, което ще правим с министъра на финансите, е околовръстното на Пловдив", обеща Бойко Борисов.

 

Борисов обясни, че е разпоредил и на кмета на Пловдид Иван Тотев, и на областния управител Здравко Димитров, който го и придружаваше, да се заемат незабавно с уреждане на това теренът да си остане зелен. А "който иска да си купува паркове - да си купува".

Историята на имота и искането за строеж

Паркът зад хотел "Санкт Петербулг" до 1955 г. ена Девети пехотен полк, но след като той е разформирован, теренът от 16 дка е прехвърлен на общината, припомня "Капитал", когато гръмва сскандалът през март, че масово се изсичат дървета, а частният собственик иска да строи. 

Въпросният терен през 2006 г. (тогава кмет на Пловдив е Иван Чомаков от СДС - б.р.) става част от съдружието между общината и "Пълдин тур инвест" на Георги Гергов. Теренът е апортиран от общината в дружеството, заедно с терени и къщи и в Стария град.

Постепенно след серия увеличения на капитала на "Пълдин туринвест" и други сделки теренът зад хотел "Санкт Петербург" става собственост на пловдивския бизнесмен. Така е до 2017 г., когато дружеството на Гергов "Парк хотел Санкт Петербург", в чиито активи вече е парцелът, го продава на "Парадайз гардън резидънс" срещу 960 000 лева с ДДС. Компанията е регистрираната същата година от бизнесмена Байрям Солак. Мотивът на Гергов за продажбата е, че теренът не му носи печалба, става ясно от интервю пред местния в. "Марица". 

През 2018 г. Солак подава в кметството на район "Северен" в Пловдив инвестиционно намерение - върху половината имот да се построи паркинг. Получава отказ според твърденията на районния кмет инж. Ральо Ралев. Появи се версия, че общината може да си откупи обратно терена от частния собственик, ако двете страни се споразумеят за цена. Не е ясно защо, ако инвестиционното намерение на частния собственик не е одобрено, през март започна сеч на дървета на място.