Има опасност от бури и градушки от утре, а за защита на реколтата са доставени близо 5000 противоградни ракети, съобщава Нова тв.

Само за седмица към облаците са изстреляни 300 снаряда.

Близо 5000-те ракети  са доставени на 199-те специално предназначени за това площадки в страната, казва Йордан Йорданов – директор на  Регионална дирекция „Борба с градушките” за област Враца. 

"Ние пазим около 1,5 милион декара обработваема земя. В момента имаме средно около 20 ракети на площадките, които са достатъчни да си свършим работата", казва той.

Йорданов допълва, че към момента са в областта са изстреляни  27 ракети, а във Видин и Монтана - много повече.

Агенция "Фокус" допълва, че жълт код за силен вятър за 5 май е обявен в 17 области на страната. Това са Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.

В тези райони ще духа умерен и силен вятър с пориви достигащи 20 – 25 м/с (70 – 90 км/ч.). В областите Благоевград и Добрич има обявен жълт код за дъжд и гръмотевици. Там се очаква през втората половина на денонощието да има интензивни валежи, като на места количествата ще достигнат 20 – 25 л/кв.м.