Мари и Паул – така се казват в повечето случаи новородените германчета, констатира Дружеството за немски език в поредното си проучване, каквото прави от 1977 г. насам. Момиченцата се кръщават обичайно и Софи, Ема, Хана и Мия, а момченцата – Бен, Луи, Леон, Ноа и Хенри. Хенри дори е новост в картинката – за първи път сред фаворитите попада английски "внос", а като идеално за родителите езиковедите определят това име, което е максимално кратко и в краткостта си съдържа максимален брой гласни.

Имената, които са били записани през годината, са общо 65 000, а освен това експертите са установили, че има регионални особености: в редица области на Германия актуални са имената от поколението на бабите и дядовците като Матилда, Фрида, Грета, Карл, Оскар, Якоб и Тео.

Голям потенциал – пак според изследователите – имат имената Шарлоте и Емил, заели челни места в няколко от федералните провинции. За тях се смята, че доказват тенденцията да се поддържат живи имената на по-старите генерации, добиващи днес нова актуалност. Сравнението на предпочитанията по региони показва, че има значителни различия – влияят и традициите, и обичаите, и религията. В южната част на Германия, например, много по-често биват избирани християнски и библейски имена.

А Мохамед? В комбинация с други имена той вече е в първата десятка в три от федералните провинции: Бремен, Берлин и Саарланд. Тук вероятно трябва да се отбележи, че в Германия много родители дават на децата си по няколко първи имена, които също са предмет на статистиката. Но Мохамед определено напредва в класацията – като първо име води в предпочитанията в още повече региони: Берлин, Бремен, Хамбург, Хесен, Северен Рейн-Вестфалия и Саарланд.

На второ място сред турско-арабските мъжки имена е Али, следван от Малик, а при момиченцата води Лейла, пред Елиф и Амира.

Езиковедката Фрауке Рюдебуш дава следното обяснение за регистрираните тенденции: по-горните класи се стремят да се разграничат от по-долните по имената, които дават на децата си, тъй като не всеки би искал да кръсти детето си така, както се казват десетки хиляди деца в страната и името му би могло да бъде свързано с определено съсловие.

От друга страна долните класи на свой ред не са лишени от стремежа да се разграничат от горните – затова се стараят да измислят по-индивидуализирани имена, които са достатъчно впечатляващи, или пък са повлияни от филми, които в момента са популярни. В тези случаи се откроява желанието да се представиш за максимално отворен към света, избирайки имена, който звучат "някак френски или английски".