ФБР е изпратило следовател под прикритие да разговаря с консултант, работил за президентската кампания на Доналд Тръмп, за да установи имало ли е конфликт на интереси, свързан с Русия. Това съобщава американският всекидневник "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.

Следователят се срещнал с Джордж Пападопулос в лондонски бар през септември 2016 г. - два месеца преди Тръмп да спечели Белия дом, и се представил като научен сътрудник, заявили запознати със случая, пожелали анонимност.

Инициативата не осигурила според вестника "никакви полезни данни", но тези разкрития може да снабдят с материал Доналд Тръмп, който критикува действията, представляващи според него "шпионаж" на президентската му кампания, посочва АФП.

Министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар увери по-рано пред конгреса на САЩ, че ще започне разследване за "шпионаж" спрямо Тръмп от страна на ФБР. Бюрото бе инициатор на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър относно подозренията, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г.

Тръмп окачестви продължилото 22 месеца разследване като "лов на вещици"; то предизвика обвинения срещу 34 души, включително Пападопулос, и три компании. Прекарал 12 дни в затвора, Пападопулос се призна за виновен, че е лъгал ФБР, и обеща да сътрудничи, припомня АФП.