Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън бе уволнен след разследване във връзка с изтекла информация от тайно правителствено заседание, на което е бил обсъждан китайският телекомуникационен гигант "Хуавей", съобщи Би Би Си.

Според официалното съобщение от "Даунинг Стрийт" в Лондон премиерката Тереза Мей заявява, че е "загубила доверие в способността на Уилямсън да служи". Освен това за разлика от останалите членове на кабинета, според Мей Уилямсън не е сътрудничил достатъчно. 

Решението за уволнението на военния министър е било взето заради разследването на обстоятелствата, при които без позволение е била разкрита информация от среща на Съвета за национална сигурност. Проверката започна миналата седмица, след като вестници съобщиха, че съветът се е съгласил да позволи на "Хуавей" да участва в някои аспекти от изграждането на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение (5G).

Правителството твърди, че не е било взимано решение по този въпрос. 

В писмото на Мей до вече бившия й министър, което бе публикувано от Би Би Си, се казва, че тя е представила пред него самия доказателства, на базата на които се е стигнало до заключение, че е свързан с теча на информация от Съвета за национална сигурност.

Самият Уилямсън отрича да е изнасял конфиденциална информация. Според британската обществена телевизия обаче по темата имало повече от едно съмнение - не само по отношение на разговорите, свързани с "Хуавей".

В писмо - отговор на това на Мей бившият военен министър благодари за предоставената му опция сам да подаде оставката си. Опция, която е била отхвърлена от него, защото обратното би означавало признание, че екипът му е замесен в теча на информация. Уилямсън категорично заявява, че вярва на всеки един от хората, с които работи и приема уверенията им, че нямат нищо общо с изнасянето на тайни от заседание на Съвета за национална сигурност.

 
Китайският гигант бе заподозрян, че бива използван за шпионаж, а САЩ вече няколко пъти предупреждават, че ще преразглеждат отношенията си с държави, които допускат достъп на  китайската компания до телекомуникационните си мрежи.
Постът на Уилямсън ще бъде поет от министъра на международното развитие Пени Мордонт. На нейно място като министър на международното развитие е назначен Рори Стюарт.