Стотици фенове на немската рокгрупа „Рамщайн” се събраха в центъра на Берлин, за да видят премиерата на видеото към новия им сингъл „Радио”. Въпреки препоръката да носят със себе си радиа, никой от присъстващите не държеше апарат в ръцете си, предава „Дойче веле”.

Вторият сингъл от новия им албум, озаглавен „Deutschland”, дебютира на 26 април по местна радиостанция. Клипът към него бе прожектиран върху стена на жилищна сграда – идея, в която много техни почитатели видяха завръщане на групата към берлинските ѝ корени след почти 30-годишна история. През 2019 г. се навършват 30 години от падането на Берлинската стена, затова и новото парче припомня времената, когато забранената музика достига в социалистическите държави най-вече по радио.

В Ютюб „Радио” е на 17-о място в списъка с клипове от категорията „Набиращи популярност”, но неясно защо коментарите към него са деактивирани. Видеото е в черно-бялата гама и показва музикантите на „Рамщайн” в изоставена електроцентрала. В това феновете откриха препратка към друга добре позната немска група – „Крафтверк”, чието име в превод означава електрическа централа. През 1997 г. „Рамщайн” направи кавър на сингъла на „Крафтверк” „Das Model”.

Като продължение на тематиката от предишния им сингъл „Deutschland”, „Радио” препраща към тъмните години на неотдавнашната немска история – радиоапаратите са представени като божество, на което монахиня се кланя, превърнати са в сексуален обект и в дете, което трябва да се вози в количка и да се кърми. Но армията нахлува в домовете и иззема това най-ценно притежание на участниците в клипа.

„Не ни се позволява да принадлежим,
нито да виждаме, говорим или слушаме.
Но всяка вечер за час или два
тръгвам си от този свят.
Всяка вечер малко щастие
притискам ухото си до приемника”
, пее вокалистът Тил Линдеман.

Премиерата на новия албум на „Рамщайн” е на 17 май. След това групата тръгва на европейско турне с 30 концерта в 24 държави.

Билетите за всички 10 концерти в Германия свършиха за броени часове, а системата за онлайн продажби на няколко пъти се срина заради големия интерес. Той бе възроден след близо десетгодишното мълчание на групата, завърнала се със сингъла „Deutschland”. Заради видеото към него „Рамщайн” получи критика от политици, организации и граждани, че използват сцени от концентрационен лагер за маркетинг цели.

 

 

Площад Славейков.