„Ключовата дума и днес е „сигурност“. Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудни защитими“.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов в речта си по време на срещата във Варшава "Заедно за Европа", цитиран от правителствения пресцентър. Сбирката е по повод 15 години от голямото разширяване на съюза и присъединяването и на Полша към него и е организирана от премиера на страната Матеуш Моравецки. Участват държавните ръководители на страните от ЕС, приети в последните 15 години за пълноправни членове на съюза. 

По думите на Борисов България изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво. Той обаче заяви, че страната ни ще продължава да отстоява позицията си за солидарно разпределение на тежестта - "никоя държава членка на ЕС не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията".

Борисов защити Шенген и обяви за пореден път, че присъединяването на България остава ключов приоритет. "Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа“, заяви още пред участниците в срещата министър-председателят.

По думите на Борисов още Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС.

„Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет“, посочи премиерът Бойко Борисов пред лидерите в Полша.

Борисов говори още за необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, нуждата от изграждане на Цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии. Подчерта и "стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки."