"Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно".

Разпореждането е на министър-председателя Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание, а поводът - проверките на къщите за гости, изграждани по европейската програма за развитие на селките райони в програмния период 2007 – 2013 г. Проверките на проектите за такива къщи започнаха след разкритията за собственост на такава къща на зам.-министъра на икономиката от квотата на ГЕРБ Александър Манолев. Оказа се, че има и други обекти със съмнителни документи и подозрения, че се използват като частни вили, а не по предназначение. Манолев вече е и с обвинение от прокуратурата. 

Пред министрите днес премиерът е припомнил, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. "За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме", изтъква Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Борисов заявява, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", добавя той.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е информирал Министерския съвет, че в стария програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в Програмата за развитие на селските райони - извън националните курорти.

До момента са проверени над 110 къщи за гости. Това са близо 18 процента от къщите за гости, изградени с европейски пари. Наложените към момента санкции за на сойност над 10 милиона лева. Парите ще трябва да бъдат възстановени от собствениците и реализаторите на европроектите. От наложените санкции 9 млн. лв. са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.